P3s nye metal-dronninger

Nå blir det bråk.

(Dagbladet.no): Det finnes ikke mange sjangre der norske band og artister kan sies å være premissleverandører. Men innen tyngre musikkformer har norske metalhoder lenge stått i front.

På norsk radio har det imidlertid vært få blytunge riff og doble basstrommer. Altfor få, mener fansen.

Før nå.

- Vi skal formidle alt som er heavy. Alt som er ekstremt, sier Patrizia Mazzuoccolo, produsent for P3s nysatsning «Tinitus», til Dagbladet.no.

Upretensiøs moro

7. september har programmet premiere, og det blir det første rendyrkede metalshowet på P3 siden «Ambolt».

Musikkjournalist Kirsti Thisland Eggum får hovedansvar som programleder, mens Mazzuoccolo opptrer som sidekick og skal ta seg av produsentbiten.

Hovedfokus: Å formidle ekstrem metal - på upretensiøst vis og med godt humør.

HARDE DAMER: Kirsti Thisland Eggum (t.v.) og Patrizia Mazzuoccolo skal presentere kompromissløs metal på statskanalen. FOTO: JOAKIM MOLDESTAD
HARDE DAMER: Kirsti Thisland Eggum (t.v.) og Patrizia Mazzuoccolo skal presentere kompromissløs metal på statskanalen. FOTO: JOAKIM MOLDESTAD Vis mer

Godt humør? Hvor ble det av misantropien, gravrøsten og liksminken?

- Vi er jo ikke komikere, da. Og det skal være et program som først og fremst henvender seg til metalfans, sier Thisland Eggum.

Metalbransjen er selvsagt svært mannsdominert, men det er sjelden noe problem for «Tinitus»-damene. 

Ett skrekkeksempel har likevel Mazzuoccolo, fra tida da hun jobbet i Metal Hammer i England. - En promoarbeider som jobbet for et stort band fortalte redaktøren vår at jeg ikke fikk intervjue dem, fordi hun trodde jeg kombinerte journalistjobben med å ligge med bandmedlemmene. Jeg fant det ut senere, og ble selvsagt rasende. At noen kunne tro at jeg var så uprofesjonell!

Håper på engasjement

Musikkprofilen til programmet skal både ta hensyn til mainstream og undergrunn. Metallica og Slipknot kan fort bli avløst av Nile og High On Fire.

I tillegg vil det selvsagt bli et stort fokus på norsk musikk - blant annet vil det være en spesialseksjon for usigna band, der Fenriz fra Darkthrone med jevne mellomrom dukker opp.

Håpet er selvsagt at alle behov skal bli tilfredsstilt - men risikoen er selvsagt der for at mer fanatiske metalfans som ikke får høre favorittbandet kommer til å bli svært misfornøyde.

- Vi vil jo gjerne at de lojale metalfolka skal høre på. At de som har et intenst forhold til sjangeren skal få et utbytte av programmet, sier Mazzuoccolo.

Mange tilbakemeldinger regner de uansett med.

- Og det håper vi selvfølgelig på også. På den måten kan vi gjøre showet bedre, håper hun.  

«Tinitus» markerer forøvrig oppstarten med et releaseparty på Betong 9. september, der artister som Funeral, Khold og Firebird vil opptre.

P3 får kritikk

Men når et nytt program får sendeflate på P3, betyr det at noe annet må gå ut. Kanalen har valgt å kutte ut programmet til Elin Vister, alias DJ Sunshine.

- Det er beklagelig ettersom mangfoldet på statskanalen nok en gang snevres inn. «DJ Sunshine» erstattes med et metalprogram som får hele to programledere og en ekstern produsent, noe jeg aldri fikk tilbud om. Det er regn løgn av NRK-ledelsen å påstå at P3 dekker klubbmusikk godt som det er med de gjenværende programmene, sier Vister til Ballade.

Hun ønsker ikke å angripe «Tinitus», men er mildt sagt forbannet på P3.

- Tant og fjas er moro det, men ikke hele tida. Ungdommen dummifisieres mer enn de utdannes på P3 idag, og det er en tragedie.

Damene i «Tinitus» ønsker ikke å kommentere utspillet til DJ Sunshine.

P3s musikksjef Håkon Moslet skjønner at Vister er skuffet over å ha blitt tatt av, men forklarer avgjørelsen på denne måten:

- Da vi gikk gjennom kveldstilbudet vårt for et halvt år siden var det ganske åpenbart at metal var noe som er viktig for oss, og derfor noe vi så oss nødt til å prioritere. «Ambolt» ble sendt søndag kveld, men vi ønsket å gi metal en mer sentral sendetid. Og i motsetning til klubbmusikken er ikke metal tatt opp i populærkulturen på samme vis.

- Den er på siden av det meste, samtidig som det er en scene som står utrolig sterkt - med norske band som premissleverandører internasjonalt. For å satse på «Tinitus» måtte vi prioritere vekk noe annet, og det ble altså DJ Sunshine, sier P3-sjefen til Ballade.

FÅR ROS OG KRITIKK: P3s musikksjef Håkon Moslet prioriterer metal til fordel for klubbmusikken.