P4 rakner

Bråket i radiokanalen P4 fortsetter. Nok en sjef har sluttet, den fjerde i rekken på under et halvt år. I tillegg vil Kulturdepartementet ha svar på hvem som i skjul eier 30,4 prosent av kanalen.

De turbulente tidene i P4 er ikke over. En rekke sjefer har forlatt radiokanalen, og like før jul måtte 20 medarbeidere gå, til tross for at P4 er en pengemaskin i norsk mediebransje.

Sist ut i rekken av sjefer som går er markedssjef Ole Johan Sjaastad. Han følger dermed tidligere sjefer som Cecilie Nordland, Anne Jortveit og Kristian Bye ut av kanalen.

- Kostnadsfokus

- Det har vært fokus på kostnadskutt det siste året, og jeg ville ikke gå inn i et nytt år med samme fokus. Mitt fag er verdiskaping, posisjonering og markedsføring, og slik sett blir ikke P4 den mest interessante arbeidsplassen for meg i tida framover, sier Sjaastad til Kampanje.

I tillegg til at flere og flere nå forlater P4, har Kulturdepartementet (KD) varslet at de vil granske hvem som eier 30,4 prosent av aksjene i P4. Dagens Næringsliv skrev en rekke saker om kanalen før jul der det kom fram at disse aksjene er plassert på ulike forvalterkonti i utenlandske banker, og at eierne av disse er ukjent.

KD har nå sendt brev til P4 hvor de ber om en redegjørelse for hvem som eier disse aksjene. P4 må svare innen 1. februar.

Grunnen til at KD ønsker klarhet i eierforholdene er at det er eierbegrensninger i norske medieselskaper, som sier at ingen kan eie mer enn en tredjedel. Svenske Modern Times Group, med mediemogulen Jan Stenbeck i spissen, eier 33,09 prosent av aksjene i P4.

Må ha ny konsesjon

Det kan dermed være at Stenbeck-sfæren har usynlige hender på P4, som alene har konsesjon på å drive riksdekkende reklameradio i Norge.

Konsesjonen skal i år lyses ut på nytt, og P4 har uttalt at de må ha fornyet den for å kunne drive videre. I tillegg til at en rekke sentrale sjefer nå har forlatt P4, står radiokanalen i fare for å miste konsesjonen i oppløpet.

KD skriver til P4 at «det kan åpenbart vanskeliggjøre kontrollen med om konsesjonsbetingelsene etterleves når et så betydelig antall aksjer holdes av ukjente eiere».

Departementet ber også om at svaret fra P4 må inneholde en redegjørelse for «om noen aksjonærene i P4 står i et slikt forhold til hverandre at deres aksjeinnehav må konsolideres.»

Dagbladet lyktes ikke i går å komme i kontakt med P4-sjef Hein Espen Hattestad.