Spellemannprisen og Årets spellemann

På 32 år har bare tre kvinner vunnet «Årets Spellemann»  - Skal vi kvotere inn kvinner?

Det er hele 14 år siden den prestisjetunge prisen sist gikk til en kvinne. - Tallene er elendige, sier styremedlem.

VINNERE: Fra venstre: Sissel Kyrkjebø (1986), sanger Herborg Kråkevik (2000) og jazzmusiker Silje Nergaard (2003) er de eneste kvinnene som er kåret til Årets spellemann. Foto: Jeanette Landfald / Dagbladet / Rolf Øhman / Aftenposten / NTB Scanpix
VINNERE: Fra venstre: Sissel Kyrkjebø (1986), sanger Herborg Kråkevik (2000) og jazzmusiker Silje Nergaard (2003) er de eneste kvinnene som er kåret til Årets spellemann. Foto: Jeanette Landfald / Dagbladet / Rolf Øhman / Aftenposten / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): - De siste åra har vært ekstremt kvinnesterke på musikkfronten i Norge. At det ikke reflekteres i priskategorien «Årets spellemann» er rett og slett irriterende, sier Dagbladets kulturredaktør, Sigrid Hvidsten.

Lørdag fikk stjernetvillingene Marcus og Martinus overlevert vandretrofeet som følger med utmerkelsen «Årets spellemann», fra Kyrre «Kygo» Gørvell-Dahll.

14 år siden

I 2014 var det rapperne Nico & Vinz, i 2013 Ole Paus, i 2012 Kaizers Orchestra, og slik fortsetter den testosteronrike lista. For, siden 2003, da jazzmusiker Silje Nergaard fikk tittelen «Årets spellemann», er det faktisk bare menn som har vunnet prisen. I mellomtida er hele 13 Spellemann-utdelinger gjennomført.

- Det er ikke det at jeg ikke unner mannlige vinnere prisen, alle som har blitt «Årets spellemann» har vært verdige vinnere, men det virker som om lista ligger latterlig mye høyere for kvinner enn menn, fortsetter Hvidsten.

- Dette reflekteres også i det at det er tydeligvis lettere for kvinner å vinne «Årets album» enn «Årets spellemann». Tre kvinner på 32 år er så skeivt at det er vanskelig å ikke se et mønster, mener hun.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer