På autopilot

GVTEBORG (Dagbladet): Rolling Stones både skuffet og sjarmerte 57 000 svensker i går kveld. Deretter dro de til flyplassen med kurs for Oslo. Men Rolling Stones reiser med autopilot gjennom Europa.

De styrtrike Stones-medlemmene har chartret et eget Boeing 737 fly på sin Europa-turné. Det sto klart på Landvetter flyhavn utenfor Göteborg i natt for å ta bandet til Gardermoen. I Oslo skal Stones holde hoff på Grand Hotel.

Rutine

Det er et Stones med både gode og dårlig sider som spiller på Valle Hovin. Gårsdagens konsert foran et utsolgt Nya Ullevi var rik på både oppturer og nedturer. Bandet balanserer mellom det patetiske, det komiske, det profesjonelle og det herlig sjarmerende.

Mick Jagger løper mye, men flyter på god kondis og rutine. Når han står der mellom låtene uten å ha noe særlig å si, blir man slått av at denne bandets finansminister er mer opptatt av turnéinntjening enn av å gi alt til et tidvis meget hengivent publikum. Men takket være en svært sjarmerende medsangerinne på «Gimme Shelter», Keith i vanlig go'slag og et ganske så unikt låtutvalg, går det riktig så bra etterhvert.

Bulder og brak

Mick Jagger var på byen torsdag kveld sammen med blant annet Roxette-stjernen Marie Fredriksson. I går var han på byen med 57 000 av hennes landsmenn. Men det er Keith som starter det hele.

Etter en del meningsløst bulder og brak, kommer en leopardfrakk-kledd Keith Richards vraltende inn på scenen og tar de første strofene av «Satisfaction». Den gråhårede gentlemanns-tromissen Charlie Watts, den kjederøykende og kledelig tilbaketrukne Ron Wood og en sedvanlig hoppende Mick Jagger.

Heller ikke på denne turneen har Stones funnet opp stadionkonserten på ny. Selv om dette er et konsept som innbyr til store visuelle utskeielser, konsentrerer Stones seg om sine gamle slagere.

Autopilot

Etter de innledende to klassikerne faller stemningen voldsomt når bandet tar den nye «Flip The Switch». Så er vel påstanden om at Stones-publikummet er interessert i nytt materiale omtrent like sannferdig som at Playboy-kjøperne er mest opptatt av de gode artiklene.

På den neste nye låta, fjorårets merenn godkjente singel «Anybody Seen My Baby», er Stones fullstendig på tomgang. Men en annen ny låt, «Saint Of Me», er strålende, og oldisen «Gimme Shelter» løfter stemningen til de store høyder.

Det meste er forutsigbart når Stones spiller i Oslo søndag, en del går via autopilot, men er man fan, er det selvsagt mye å glede seg til. Men kommer du for å bli overrasket er det bedre å bli hjemme.

<B>RUTINE:</B> Mick Jagger og Ron Wood er rutinerte rocke-gutter. Det hjelper når det er autopiloten som fører Rolling Stones rundt i Europa.