KOMMENTARER

Skogbrannene i Australia

På bar med en brannmann – og politisk brannstifter

Skogbrannene i Australia har et brennbart politisk bakteppe: Landets politikere har vært treige med å utvikle klimapolitikk. Vi møtte den treigeste av dem alle, i brannmannsutstyr på slokningsoppdrag.

BRANNMANN: Tony Abbott, tidligere statsminister, nå frivillig brannmann i Australia. Foto: Geir Ramnefjell Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert
Sist oppdatert

ADAMINABY, Australia (Dagbladet): - Vi er ekspedisjonsstyrken. Uansett hvor det brenner, dit drar vi, hø-hø. Det er råttent arbeid, men noe må gjøre det!

Tony Abbott (62) står i gul jakke med blå jakkeslag og blå bukser – den karakteristiske uniformen til Rurural Fire Service (RFS), i en hotellbar i den lille byen Adaminaby, tre timers kjøring sørvest for Sydney. Abbot er sjef for en liten brannstyrke. Han er svart av sot i ansiktet, på hendene og over hele uniformen. Nå skåler han i øl, preiker med gutta og lar seg avbilde av en enslig Reuters-fotograf og min iPhone, før han vifter oss bort når vi spør om et intervju.

AUSTRALIA: I staten South Australia er det vedtatt å skyte 10 000 ville kameler fra helikopter. Jakter begynne onsdag. Video: AP/NTB Vis mer

Det er ikke først og fremst på grunn av sine bedrifter som brannmann at vanlige folk og media flokker seg rundt ham. Abbott var statsminister i Australia fra 2013-2015, en svært kontroversiell sådan. Og han var kontroversiell på en måte som knytter historien hans tett opp mot brannene som nå raser gjennom Australia.

Den gang da: Tony Abbott var statsminister i Australia fra 2013-2015. Foto: NTB Scanpix
Den gang da: Tony Abbott var statsminister i Australia fra 2013-2015. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Australia har vært en sinke i internasjonale klimaforhandlinger. Heller ikke hjemme har parlamentet klart å gjennomføre gjennomgripende klimatiltak, med ett unntak - som Tony Abbott sørget for å torpedere. Tidligere statsminister Kevin Rudd fra Labour (Arbeiderpartiet) snekret i 2010 sammen en plan for et kvotesystem i Australia for utslipp av CO₂, etter mal av EU. Forslaget fikk ikke flertall, men ble satt ut i livet i en litt annen form to år seinere. I 2013 vant imidlertid Tony Abbott valget, og trakk loven tilbake umiddelbart.

Siden har det å sette en pris på utslipp av CO₂ vært svært kontroversielt i australsk politikk, blant annet på grunn av landets store kullindustri. Både de konservative, nå ledet av en av Abbotts etterfølgere Scott Morrison, og Arbeiderpartiet har latt være å love en ny, slik plan.

Den smilende brannmannen i baren i Adaminaby var på mange måter mannen som fikk landet inn på dette sporet.

SNØBRANN: Brannene på Snowy Mountains, Australia. Foto: Geir Ramnefjell
SNØBRANN: Brannene på Snowy Mountains, Australia. Foto: Geir Ramnefjell Vis mer

Nå har Abbot vært i området i tre dager på rad for å drive slukking, og etterslukking. Min kameramann på reisen er australier og selv frivillig medlem i RFS, og kan skrive under på at arbeidet som Abbot og hans brannstyrke gjør er knallhardt.

De slukker uforutsigbare branner som kan snu eller øke i styrke på sekunders varsel. Etterslokkingen høres kanskje mer avslappende ut. De står med slager og vanner nylig nedbrente områder for å hindre at det flammer opp igjen, men så må de fram med spader og hakker for å slå og vende på og vanne trestokker for å sikre seg at de ikke brenner lenger.

Brannene i Australia er de største i landet noensinne. Omfanget og styrken i dem knyttes klart til klimaendringer, hvor endrede værmønstre, tørke over flere år og intense hetebølger har skapt ideelle forhold for brannene.

Abbot og hans mannskap var i går og slukket branner i det som kalles «Snowy Mountains». Om vinteren pleier det å være snø og forhold for både langrenn og alpint. På denne tida av året pleier det vanligvis å være kjøligere og fuktig fordi det ligger såpass høyt – over 1000 meter over havet. Det pleier aldri å være skogbranner her. I år brenner det på «Snowy Mountains».

Angrer Abbott?

Det fikk vi ikke spurt ham om, men jeg tviler. I et intervju med israelsk radio, sendt i midten av desember i fjor da brannene allerede var begynt å herje, sier han at «verden er i klørne på en klima-kult». Han sier videre at vi nå ser klimaendringer, men at det «også har skjedd i førindustriell tid».

Abbott ser Australia brenne rundt seg, men foretrekker å slokke dem på gamlemåten – med vannslange og spade.

En kunne være fristet til å si at dette kan være et eksempel på hvordan australiere flest ser på skogbrannene: Som noe de alltid har slitt med, men er vant med.

Det er ikke sikkert det er representativt. Fredag var det flere større demonstrasjoner over hele landet hvor titusenvis protesterte mot manglende innsats mot brannene og for lite ambisiøs klimapolitikk.

De neste par ukene kommer de første målingene som vil vise hvordan disse enorme brannene har påvirket velgerne. Statsminister Scott Morrison sitter garantert og biter negler. Tony Abbott sitter på en bar et sted og venter med en kald øl.

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer