På barrikaden

Det er kraft, driv og spenning over begynnelsen av «Containerkvinnen», Kim Småges nye kriminalroman.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

En gammel fyllik blir funnet drept i Trondheims havnekvarter. Kort etter oppdages tre kvinner - eller snarere jentunger - i en container. To av dem er døde av mangel på luft, den tredje så vidt i live. De tre er prostituerte, salgsvarer fra Øst-Europa.

Her, som i tidligere bøker, tar Småge fatt i et aktuelt samfunnsproblem, som hun så skaper spenning ut av. Sjangermessig beveger hun seg i et grenseland mellom vanlig krim og thriller, men hun mangler noe av den gode thrillerforfatterens store kunnskapstilfang og internasjonale orientering. Politikvinnen Anne-kin Halvorsen, Småges helt, er provinsiell i alle betydninger av ordet. Dette er ett av flere problemer som kleber ved denne gjennomgangsfiguren.

Engasjement

Småge har imidlertid et stort engasjement og en kraftfull evne til innlevelse i de små og forhutledes skjebne, og dette bærer bøkene hennes et godt stykke på vei. Så også her. Skildringen av «spurven» - kvinnen som overlever oppholdet i containeren - , hennes angst, hennes forvirring og hennes livsfjerne drømmer, er noe av det beste jeg har lest av Kim Småge. I disse partiene blir forfatteren lavmælt, var, det er en slags ydmykhet i skildringen som gjør inntrykk. Den kjekke, greie, litt anmassende stilen som ellers preger mye av språket hennes, er fullstendig borte.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer