Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

På bestselgerlista i USA - igjen

Jo Nesbø avslører detaljer rundt neste års Harry Hole-bok.

PÅ TOPP:  Jo Nesbøs bok «The Phantom» ble lansert i USA i begynnelsen av oktober. Boka har allerede ligget flere uker inne på bestselgertoppen. 
Foto: Lars EIvind Bones /Dagbladet
PÅ TOPP: Jo Nesbøs bok «The Phantom» ble lansert i USA i begynnelsen av oktober. Boka har allerede ligget flere uker inne på bestselgertoppen. Foto: Lars EIvind Bones /Dagbladet Vis mer

(Dagbladet): I begynnelsen av oktober ble Jo Nesbøs niende bok om Harry Hole, «Gjenferd», lansert i USA. Der har krimromanen fått navnet «The Phantom».

Kort tid etter boka kom i salg i amerikanske butikker, går den unna som bare det.

- Jeg syns dette er veldig stas. Dette er et land hvor mange bøker gis ut, og det er ingen automatikk i at det skal gå bra. Derfor er det alltid overraskende da det gjør det, sier Nesbø på telefon til Dagbladet.

Han er i Toronto i forbindelse med en litteraturfestival, hvor han promoterer boka «Flaggermusmannen». Den ble nylig utgitt i England og Canada.

På topp igjen Da hans bok «Snømannen» ble utgitt i USA i fjor, debuterte den med en 10. plass på New York Times' nasjonale bestselgerliste i kategorien «hardcover fiction».

Nå er han der igjen.

På New York Times' bestselgerliste for hard cover fiction, ligger «The Phantom» nå inne for tredje uke på rad. Boka debuterte på lista den 21. oktober med en niende plass. Bokas andre uke på lista (28. oktober) har en 12. plass, og på lista for den 4. november, er boka fortsatt inne - med en 20. plass av de 35 mest solgte bøkene.

Boka ligger også inne på New York Times' bestselgerliste for e-bøker fiksjon. Den debuterte 21. oktober med en 15. plass, og på lista for 28. oktober har salget falt noe - og boka fikk der en 18. plass.

Boka har også kommet seg på salgstoppen hos Los Angeles Times i kategorien «hard cover fiction». Der debuterte boka på lista for 21. oktober med en 11. plass. Uka etter har salget gått oppover, og på lista for 28. oktober, ligger «the Phantom» inne med en sjuende plass.

Den populære forfatteren syns det er vanskelig å si noe om hvorfor «The Phantom» gjør det så bra i USA.

- Jeg er ingen ekspert på det, men det går jo an å håpe at det er fordi det er ei allright bok. Den har også fått gode anmeldelser, og det kan hjelpe på, sier en beskjeden Nesbø til Dagbladet.

Ny Hole-bok Los Angeles Times' anmelder sammenlikner bokas hovedperson Harry Hole med Michael Connelly's detektiv Harry Bosch. Jessica Garrison beskriver boka som genial og med halsbrekkende plott.

I fjor ble det spekulert i om «Gjenferd» var Nesbøs siste bok om Harry Hole. Tidligere denne uka avslørte Nesbø selv at Hole ikke er død, og at det kommer ei ny bok til neste sommer.

Nå avslører Nesbø tittelen på den nye boka i Dagbladet.

- Boka heter «Politi». Den handler om politifolk, som er funnet drept på gamle åsteder de selv har vært med på å etterforske uoppklarte drap på, for flere år siden, sier Nesbø til Dagbladet.

- Vil Harry Hole overleve bok nummer ti?

- Det gjenstår å se. For leseren, altså. Boka har vært ferdig i over ett halv år, sier Nesbø.

SELGER GODT:  I en bokhandel i San Fransisco ligger signerte eksemplarer av Nesbøs «The Phantom». Boka er inne på flere bestselgerlister i USA. Foto: Torgeir Pedersen Krokfjord / Dagbladet
SELGER GODT: I en bokhandel i San Fransisco ligger signerte eksemplarer av Nesbøs «The Phantom». Boka er inne på flere bestselgerlister i USA. Foto: Torgeir Pedersen Krokfjord / Dagbladet Vis mer