På billigsalg

HAUGESUND (Dagbladet): Stig Van Eijk tyr til lettvinte løsninger på sin aller første norgesturné.

LIVE! står det på plakaten som forteller at Stig Van Eijk har lagt ut på sin første norgesturné. Det eneste som var live da Van Eijk åpnet turneen med «Breakout» og «C'mon» i Haugesund i går kveld, var fire dansere som beveget seg usynkronisert rundt på scenen. Uttrykket live er definitivt i ferd med å bli utvannet. Åpningen av GP-vinner Stig Van Eijks konsertturné var i så måte et skrekkeksempel. Med all musikk på bånd og en mimende Stig, gjallet tapen med høsthiten «Breakout» ut i det stappfulle lokalet. Hvorfor synger du ikke, Stig? Du bør ikke ty til lettvinte og feige løsninger selv om du har et ungt, ja, veldig ungt, publikum.

Lukten av Obs!

Det kan synes som om Van Eijk og hans manager Peter Brandt ikke helt har skjønt at det er forskjell på en konsertturné og kjøpesenteropptredener. Denne «konserten» smakte i alle fall veldig av det siste. Etter totalt playback, begynte Stig endelig å synge i låt nummer tre, «Still In Love». Og hey, fyren synger jo helt fint, han. Med keitete sjarm og ekte innlevelse klarer han helt fint å leve opp til boksmaten vi så langt har måttet leve med.

På scenen er Van Eijk engasjert og dedikert i forhold til sine egne sanger. Han gjør stor lykke når han etter de tre første sangene dukker opp i hvit dress - midt ute blant publikum. Jentene på sju og et halvt, 10 og 12 - snart 13 - klapper på Stig mens han gående gjennom salen framfører «Where I Belong».

I den første timen av showet finnes det ikke en eneste musiker på scenen. Når en av Norges mest suksessfulle artister det siste året opptrer, må man kunne kreve at nivået ligger et par hakk over juleavslutninga på den lokale fritidsklubben.

Mot slutten av showet kjører Stig et akustisk sett med perkusjonist Bjarte Aasmul og gitarist Magne Trengereid. Det er nerve over coverversjonen av Dylans «Make You Feel My Love». Det er selvfølgelig også full triumf for Stig når tapen settes på igjen og «Living My Life Without You» avslutter det ordinære settet.

Stig Van Eijk er vanskelig å mislike, men det er like fullt liten tvil om at han presenterer et show som er for langdrygt og uproft. Det kan være lett å tilfredsstille en sal med barneskolejenter. Men Stig og hans folk gjør både seg selv og sin egen artistframtid en bjørnetjeneste hvis han tror det holder med billige snarveier.