RULLETT: Hvem du møter på Chatroulette, aner du ikke før du har klikket. Foto: SCANPIX
RULLETT: Hvem du møter på Chatroulette, aner du ikke før du har klikket. Foto: SCANPIXVis mer

På Chatroulette aner du ikke hva som skjuler seg bak OK-knappen

Onanisentral eller sosial mediemodell?

||| Synes du det sosiale nettet er preget av skamløs narsissisme og klamt intimitetstyranni?

Da skal du styre langt, langt unna Chatroulette, en sosial møteplass der du aldri vet hvem eller hva som lurer bak OK-knappen.

KONSEPTET til vinterens store snakkis på nettet er besnærende enkelt. Du må ha en nettilkoblet datamaskin med webkamera. Du går til www.chatroulette.com, trykker OK, og vips: Videobildet av annen, anonym Chatroulette-bruker spretter opp på skjermen din, samtidig som ditt kontrafei dukker opp på skjermen til vedkommende.

Kommunikasjonen kan fortsette i form av levende bilder og en samtale med lyd eller skrevne meldinger, men som regel går det bare et par sekunder før en av dere klikker «next» — og møter et nytt, fremmed ansikt på skjermen.

Du kan i det minste håpe det er et ansikt. Å være rask på next-knappen er ren overlevelsesstrategi i denne sosiale risikosporten, der min høyst uvitenskapelige erfaring er at omtrent hver tiende bruker du møter er en masturberende unggutt eller noe enda mer lugubert.

Klikket du likevel? Muligheten er absolutt til stede for at du vil se selve legemliggjørelsen av alt du mener er galt ved det sosiale nettet. Selvopptattheten, eksponeringstrangen, det innholdsløse babbelet. Andre vil se en skummel, men fascinerende reise gjennom nettets understrømmer. Noen vil se ren, skjær idioti. Noen vil se en latterbombe. Andre igjen vil rett og slett se en frigjørende mulighet til uforpliktende og fascinerende møter med borgere av den globale fristaten Internett.

Kanskje ser vi også en ny modell for sosial kommunikasjon med ukjente på nett som vil spre seg langt utenfor det kuriøse og smålugubre?

DET LIGGER I KORTENE at det knapt finnes grenser for hva som kan dukke opp. Det kan være sjarmerende humor, det kan være fyllerør, det kan være de mest fascinerende uttrykk for menneskelig kreativitet og maskespill, eller det kan rett og slett være et helt vanlig, kontaktsøkende menneske.

Men det kan også være baksiden av en mann med noe tredd langt opp et svært privat sted.

Chatroulette er ikke noe du fyrer opp i åpent landskap på jobben. Det er heller ikke noe du slipper barna dine i nærheten av, rent bortsett fra at faren begynner å bli overhengende for at de allerede har oppdaget det.

Du er anonym
på Chatroulette, men du er også ubeskyttet.

NETTSIDA har en lenke for varsling av upassende bruk, men foreløpig er det lite som tyder på at det foregår noen som helst form for moderering. De skrinne brukervilkårene sier heller ikke noe om eventuelle sikkerhets- og personvernaspekt ved tjenesten.

Ifølge teknologibloggen til avisa New York Times er det Andrey Ternovskij, en 17-årig skoleelev fra Moskva, som står bak. Blir vekstraten som for andre virale fenomener på nettet, snakker vi trolig om millioner av brukere i løpet av kort tid, for en tjeneste som bare hadde noen hundre i desember 2009.

CHATROULETTE driftes ifølge Ternovskij allerede via syv tjenermaskiner i Frankfurt, og datatrafikken er på syv gigabit per sekund. Hvordan en russisk 17-åring har råd til dette, eller hvem som finansierer virksomheten hans, er foreløpig usikkert.

Uansett om dette er din kopp te eller ikke: Det er liten grunn til å tro at fenomenet forblir en marginal subkultur. Den sosiale rulletten vil garantert dukke opp i mer stuerene og sofistikerte varianter.

En nerd i nettets periferi har forandret spillereglene, nok en gang.

P.S. Vær klar over at du kan havne på YouTube, selv om du bare er innom og titter. Skjermvideo der brukere tar opp andres reaksjoner på Chatroulette er populære saker.