På Chatroulette aner du ikke hva som skjuler seg bak OK-knappen

Onanisentral eller sosial mediemodell?

RULLETT: Hvem du møter på Chatroulette, aner du ikke før du har klikket. Foto: SCANPIX
RULLETT: Hvem du møter på Chatroulette, aner du ikke før du har klikket. Foto: SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

||| Synes du det sosiale nettet er preget av skamløs narsissisme og klamt intimitetstyranni?Da skal du styre langt, langt unna Chatroulette, en sosial møteplass der du aldri vet hvem eller hva som lurer bak OK-knappen.KONSEPTET til vinterens store snakkis på nettet er besnærende enkelt. Du må ha en nettilkoblet datamaskin med webkamera. Du går til www.chatroulette.com, trykker OK, og vips: Videobildet av annen, anonym Chatroulette-bruker spretter opp på skjermen din, samtidig som ditt kontrafei dukker opp på skjermen til vedkommende.

Kommunikasjonen kan fortsette i form av levende bilder og en samtale med lyd eller skrevne meldinger, men som regel går det bare et par sekunder før en av dere klikker «next» — og møter et nytt, fremmed ansikt på skjermen.

Du kan i det minste håpe det er et ansikt. Å være rask på next-knappen er ren overlevelsesstrategi i denne sosiale risikosporten, der min høyst uvitenskapelige erfaring er at omtrent hver tiende bruker du møter er en masturberende unggutt eller noe enda mer lugubert.

Klikket du likevel? Muligheten er absolutt til stede for at du vil se selve legemliggjørelsen av alt du mener er galt ved det sosiale nettet. Selvopptattheten, eksponeringstrangen, det innholdsløse babbelet. Andre vil se en skummel, men fascinerende reise gjennom nettets understrømmer. Noen vil se ren, skjær idioti. Noen vil se en latterbombe. Andre igjen vil rett og slett se en frigjørende mulighet til uforpliktende og fascinerende møter med borgere av den globale fristaten Internett.Kanskje ser vi også en ny modell for sosial kommunikasjon med ukjente på nett som vil spre seg langt utenfor det kuriøse og smålugubre?

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer