SIRI: Den stemmestyrte assistenten Siri (i midten) er den største teknologiske nyvinningen i Apples nye iPhone. Foreløpig virker den bare på engelsk, tysk og fransk, men vi kunne ikke dy oss for å teste. Foto : APPLE
SIRI: Den stemmestyrte assistenten Siri (i midten) er den største teknologiske nyvinningen i Apples nye iPhone. Foreløpig virker den bare på engelsk, tysk og fransk, men vi kunne ikke dy oss for å teste. Foto : APPLEVis mer

På date med iPhone-Siri

Vi har testet iPhone 4S og Apples stemmestyrte assistent.

- Do you like to read?
- This is about you, Jan, not me.
- No, it is about you.
- No, perhaps not.
- Why not?
- I don't know, Jan.

Praten går ikke akkurat lekende lett mellom meg og min nye venninne. Hun skjønner ikke norsk, tar det meste fryktelig bokstavelig og virker i all sin vennlige hjelpsomhet ikke å være spesielt kvikk. Det er sjarmerende at hun mener meningen med livet er 42, men en aldri så liten turn off at hun tror jeg er en kalendermåned.

- Sorry January, sier hun når hun ikke skjønner hva jeg mener. På skjermen står det Jan, men den lille hjernen hennes leser navnet mitt som en forkortelse av måneden januar.
 
Hun er Siri, Apples nye stemmestyrte assistent.

Forestill deg en liten, vennligsinnet og svært uferdig utgave av datmaskinen HAL 9000 fra Stabley Kubricks «2001: En romodyssé». Ved hjelp av stemmen skal du - i hvert fall i teorien - kunne få telefonen til å utføre en rekke like oppgaver, knyttet opp til funksjonalitet i de ulike applikasjonene.

Betaversjonen av Siri er bygget inn i operativsystemet iOS 5, men offisielt bare støttet på Apples nyeste telefon, iPhone 4S. Siri var tidligere en frittstående applikasjon, før Apple kjøpte teknologien av nordmannen Dag Kittlaus, og låste henne fast til selskapets nyeste smarttelefon. Foreløpig er teknologien mest aktuell i land man snakker engelsk, tysk eller fransk, de tre språkene som støttes så langt.

IDENTISK EKSTERIØR: Utenpå er iPhone 4S helt lik forgjengeren. Foto: APPLE
IDENTISK EKSTERIØR: Utenpå er iPhone 4S helt lik forgjengeren. Foto: APPLE Vis mer

Men er Siri en artig kuriositet, eller begynnelsen på en revolusjon i bruk av kunstig intelligens og stemmestyring i mobil databehandling for folk flest?

Jeg syntes jeg måtte teste, selv om fraværet av støtte for norsk språk foreløpig gjør teknologien temmelig uinteressant i praktisk bruk. Også norske iPhone 4S-brukere får Siri, men det er verdt å merke seg at hun overhodet ikke nevnes i iPhone 4S-informasjonen på Apples norske nettsider.

Raskere Men først litt om telefonen hun bor i. iPhone 4S er helt lik forgjengeren på utsiden, men har en del spennende oppgraderinger på innsiden:

Den nye telefonen har vesentlig raskere prosessor. En tokjerners A5-brikke skal ifølge Apple levere opptil dobbelt så høy ytelse og opptil syv ganger raskere grafikkbehandling. At den er raskere, er det liten tvil om. Ved en direkte sammenlikning mellom iPhone 4 og 4S laster sistenevnte websider vesentlig raskere over wifi, og det samme gjelder andre grafikktunge oppgaver. Ikke minst merker du det på spill. Å åpne applikasjoner går også klart raskere.

Over 3G, spesielt på steder der dekningen erfaringsmessig er svak, virker det som Apples nye, doble antenneløsning gir høyere hastighet ved bruk av mobildata og mer stabil samtalekvalitet. Opplevelsen av dette er helt konsekvent. Det famøse antenneproblemet ser også ut til å være løst.

Forbedret kamera iPhone 4S har forbedret kamera, med 8 megapikslers bildebrikke, mer avansert objektiv med større blenderåpning på f/2.4, og forbedret bakbelyst sensor og autohvitbalanse. Forskjellen er tydelig, men slår særlig ut på bilder tatt under vanskelige lysforhold, som for eksempel i motlys. Det nye kameraet støtter dessuten HD-video i 1080p. Dette er ikke noe iPhone er alene om, men nå er man oppe på samme nivå som for eksempel Samsungs Galaxy S II.

Redigeringsmuligheter for bilder og video direkte på telefonen er også nytt, men jeg tviler på at særlig mange vil bruke det. Er ikke det en type operasjon man foretrekker å gjøre på en større skjerm, om man i det hele tatt får somlet seg til det? Selv er jeg blant dem som ikke engang kommer så langt som til å slette bildene jeg ikke vil ha.

MANGE MULIGHETER: Siri snakker med kjerneapplikasjonene i iOS 5 på iPhone 4S.
MANGE MULIGHETER: Siri snakker med kjerneapplikasjonene i iOS 5 på iPhone 4S. Vis mer

Skjermen på iPhone 4S er nøyaktig den samme som på forgjengeren, imponerer fortsatt med sin høye oppløsning og kvalitet, men fortoner seg nesten litt liten sammeliknet med noen av konkurrentene. Trolig et helt bevisst valg fra Jonathan Ive og hans designteam: Med en større skjerm, har man plutselig en «tohåndstelefon».

Formidabel mobilplattform Så mye mer nytt er det egentlig ikke. Endringene fra iPhone 4 til iPhone 4S er kanskje ikke så spektakulære. Har du allerede en iPhone 4, er det vanskelig å se åpenbare grunner til at du må oppgradere. Men forbedringene betyr mye for ytelsen, og er tilstrekkelige til å holde Apple helt der framme i teten i smarttelefonkappløpet.

Ytelses- og designmessig får man ikke noen bedre telefon enn denne, og sett i sammenheng med mengden ny funksjonalitet i iOS 5 og nettlagringstjenesten iCloud, snakker vi om en ganske formidabel mobilplattform.

Men det er altså en eplelogo på denne telefonen. Mange foretrekker mer åpne Android, eller andre alternativer.

Siri - mest for amerikanere Men vil du snakke med Siri  må du altså skaffe deg en iPhone 4S - om du da ikke er blant dem som tar sjansen på å jailbreake en vanlig iPhone 4.

Du kontakter Siri enten ved å holde menyknappen inne, eller rett og slett ved å løfte telefonen til øret slik at iPhonens nærhetssensor skjønner at du vil snakke inn en beskjed. Siri kan brukes til å styre en rekke funksjoner på telefonen. Som å ringe en kontakt, sende en melding eller legge en avtale i kalenderen. Du kan bruke Siri til å diktere tekst, for eksempel i en tekstmelding eller epost. Siri kan hjelpe deg velge og spille musikk i iTunes, gjøre nettsøk, gi svar på regneoppgaver, eller  finne for eksempel å finne et bra sted å spise sushi  i nærheten.

Det siste virker vel å merke ikke i Norge.

KONTEKSTUELL: Siri skjønner at et spørsmål om hvorvidt man trenger paraply, egentlig er et spørsmål om været.
KONTEKSTUELL: Siri skjønner at et spørsmål om hvorvidt man trenger paraply, egentlig er et spørsmål om været. Vis mer

Lokasjonsbasert funksjonalitet er ikke skrudd på i vår del av verden. Sammen med fraværet av støtte for norsk språk gjør det Siri mest til en kuriositet.

Lovende prototype Men Siri - som er i beta og ventelig vil utvikles mye de nærmeste månedene og årene - er den til nå mest lovende prototypen på en type menneske/maskingresnesnitt det er blitt fablet om siden 1970-tallet. Kan denne lille applikasjonen blir det nærmeste vi kommer virkelighetens HAL - en datamaskin man kan snakke til, og som utfører avanserte oppgaver uten annen input en den menneskeleige stemme?

Hun må prøves. På engelsk.

Det første møtet er lovende. Å be Siri om enkle ting som «Wake me up tomorrow at seven» fungerer perfekt. Hun skjønner at jeg ber henne sette på en vekking til klokka syv neste morgen, og gjør det. Å sette opp et møte i kalenderen med en kollega på kontaktlisten går nesten like greit, skjønt man må treffe planken perfekt med engelsk uttale av norske navn.

Med påslått engelsk tastatur (Innstillinger/Generelt/Internasjonalt/Tastaturer/Legg til nytt tastatur) kan man også diktere til Siri som en god, gammeldags sekretær.

Å diktere på norsk, kan du selvsagt bare glemme. Setningen «dette er en test på å skrive med Siri på norsk», leser jenta vår som «It died and test for all ski that I'm mending mid CD almost».

DÅRLIG PÅ SMALL TALK: Siri er ikke lett å komme innpå.
DÅRLIG PÅ SMALL TALK: Siri er ikke lett å komme innpå. Vis mer

«This is a test of writing a text with Siri in english», blir derimot perfekt forstått og tastet inn, selv om jeg snakker ganske raskt. Her fungerer teknologien imponerende.

Å spørre hvor langt det er til månen, eller hvor mange kalorier det er i en burrito, går også fint, med oppslag i den matematiske søkemotoren Wolfram Alpha, som vi har skrevet om før.

Til relativt enkle oppgaver og informasjonssøk, er Siri i det hele tatt en dyktig hjelper.

Forstår ikke kontekst  Men når det blir litt mer komplisert, med potensiale for ulike tolkninger av ordlyd eller meningsinnhold, er hun den personlige assistenten fra helvete. Hun skjønner ikke hva du sier om du ikke er svært presis med engelskuttalen, og selv om hun forstår ordlyden er det ikke sikkert hun forstår konteksten.

Da en kollega lurte på hvilket ukenummer det var, ble mitt spørmål «What week is it?» møtt med digital hoderysten, før presiseringen «what week number is it?» og «which week number is it this week?» ble møtt med ubrukelige forslag til møteavtaler fra kalendere.

Hvis jeg sier «turn off wi-fi», skjønner ikke Siri at jeg ber henne skru av wi-fi på telefonen. I stedet gjetter hun tilsynelatende at jeg er på jakt etter nærmeste wifi-nettverk, og svarer at hun ikke kan finne steder i Norge.

REGNER: Et spørsmål om hva 18 dollar er i norske kroner, blir raskt besvart.
REGNER: Et spørsmål om hva 18 dollar er i norske kroner, blir raskt besvart. Vis mer

Ekstra artig blir det om man forsøker å finte ut Siri med en litt ukurant spørsmålsformulering.

Formuleringen «Do I need an umbrella tomorrow?» blir møtt med korrekte værdata og svaret «It sure looks like rain tomorrow», noe som viser at Siri besitter en smule kontekstuell intelligens. Men når jeg prøver med det mer muntlige «Wet in Oslo tomorrow?», går det helt i ball. Opptil flere forsøk på uttale, med ulike varianter av «Oslo» ender i et forslag om at jeg kanskje kan ha  sagt «Wetting offload tomorrow», før Siri bryter helt sammen og melder at hun ikke kan gi retningsanvisninger på Island. Hvorfor hun tror jeg er på Island, med telefonens tidssone innstilt på Oslo, er et mysterium.

Dette med posisjon later i det hele tatt ikke til å være Siris sterkeste side. Såkalt «geofencing» - å få Siri til for eksempel å sende en påminnelse når jeg forlater et definert område - fikk jeg aldri til å fungere.  Det kan selvsagt skylde at hele lokasjonsfunsksjonaliteten er avskrudd for Norge, men som bruker er du helt overlatt til deg selv med denne typen spørsmål.

En revolusjon? Det er, for å si det forsiktig, en stund til Siri består den såkalte Turing-testen, der kunstig intelligens får karakteren bestått hvis testeren ikke kan si med sikkerhet om en tekstbasert samtale er med et annet menneske eller med en maskin. Det er, vel å merke, ingen datamaskiner som har vært i nærheten av å bestå testen så langt, og de lærde strides om hvorvidt det noen gang vil skje.

Vi fant kanskje ikke tonen helt, Siri og jeg. Språkbarrieren og mangelen på europeisk og norsk databaseinnhold skal nok ha en del av skylda, og det er selvsagt ikke slik at hun er konstruert for å føre mingsfylte samtaler. Siri er - i hvert fall foreløpig -  en oppgaveassistent, og fungerer best som det.

Likevel er det ingen tvil om at Siri-teknologien har stort potensiale.

VEKK MEG: Siri skrur på telefonens vekkerklokke for deg.
VEKK MEG: Siri skrur på telefonens vekkerklokke for deg. Vis mer

Men nøkkelen til eventuell suksess ligger ikke bare i hvor smart programvaren er. I vel så stor grad handler det om hvorvidt det å snakke til en bærbar dings på denne måten er en et kommunikasjonsgrensnitt folk er komfortable med, spesielt med andre mennesker til stede. På offentlig sted er det ganske høy harryfaktor ved å bjeffe kommandoer til telefonen.

Noe ekteskap mellom Siri og meg blir det foreløpig ikke snakk om. Jeg  dristet meg til å spørre, men Siri svarte bare, en anelse kjølig: «Let's just be friends, ok?».

På mitt oppfølgerspørsmål om ekteskap var fullstendig utelukket, var svaret utsøkt drepende: «How about a web search for "is a marriage completely out of the question"?»

Når Siri kommer på norsk, er foreløpig helt i det blå.

EKSISTENSIELL: Litt ferdigprogrammert nerding skal gi Siri sjarm.
EKSISTENSIELL: Litt ferdigprogrammert nerding skal gi Siri sjarm. Vis mer
IKKE NAPP: Siri avviser alle forsøk på flørt og frieri.
IKKE NAPP: Siri avviser alle forsøk på flørt og frieri. Vis mer