På de enorme lystavlene på Times Square ruller en norsk film

Den norske kunstneren Trine Lise Nedreaas havner i et celebert selskap når «Pulse» vises på Times Square gjennom hele desember.

KUNSTFILM: Filmen «Pulse» laget av kunstneren Trine Lise Nedreaas fra Bergen vises på mange av de gigantiske lysskjermene på Times Square i New York. Foto: Vegard Kristiansen Kvaale / Dagbladet
KUNSTFILM: Filmen «Pulse» laget av kunstneren Trine Lise Nedreaas fra Bergen vises på mange av de gigantiske lysskjermene på Times Square i New York. Foto: Vegard Kristiansen Kvaale / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

NEW YORK (Dagbladet): - Det er utrolig spennende å se den så stort og på Times Square, som er hjertet av New York og kanskje hele den vestlige verden, sier Nedreaas til Dagbladet

Hun står midt blant alle de tusenvis av menneskene og de enorme lystavlene som fyller Times Square.

Tre minutter før midnatt fra 1. til 31. desember vises filmen hennes synkront på en rekke av de største skjermene under arrangementet Times Square-organisasjonen kaller Midnight Moments. De anslår at filmene blir sett av 2,5 millioner mennesker årlig.

OVERALT: Trine Lise Nedreaas´ film under den første visningen på Times Square 1. desember. Foto: Ka-Man Tse for Times Square Arts
OVERALT: Trine Lise Nedreaas´ film under den første visningen på Times Square 1. desember. Foto: Ka-Man Tse for Times Square Arts Vis mer

Anerkjente kunstnere

En rekke anerkjente og berømte kunstnere, som Björk, Yoko Ono, Tracy Emin og Sophie Calle, har deltatt i det samme prosjektet før Nedreaas.

- Det er et kjempebra selskap å være i, sier hun og smiler.

Nedreaas er selv en svært anerkjent kunstner, som blant annet er kjøpt inn av prestisjefylte Museum of Modern Art i New York.

Tidligere har hun jobbet store deler av karrieren i utlandet, hovedsakelig i London og Berlin, men også litt i New York. Nå bor hun hjemme i Bergen igjen.

Hun ble kontaktet av Times Square etter at hun hadde hatt en stor utendørsvisning av en annen film på Everson Museum.

Lysende rockerringer

Filmen «Pulse» ble laget i 2014 i London og viser en rockeringartist som spinner lysende rockeringer rundt kroppen.

- Hun er på en måte senteret i universet og holder hjulene igang. Det beskriver hvordan man har det i livet med å prøve å holde hodet over vannet og prøve å fortsette, forklarer Nedreaas.

Selv var hun til stede under den første visningen 1. desember.

- Direktøren for Times Square sa at det var et av verkene som hadde passet best her. Det passer også med den «driven» som er her New York, og det litt egosentriske med individet som et eget univers.

- USA befinner seg i en veldig intens og merkelig politisk situasjon. Har filmen et politisk budskap?

- Den hadde ikke det opprinnelig, men den handler jo om det menneskelige strevet med å holde hjulene gående. Det å prøve igjen selv om du feiler og ikke gi opp. I klimaet vi er i nå, er det mange som strever. Livet er blitt vanskeligere for de 99 prosentene.

På klovnekonferanse

Hun beskriver hvordan kunsten hennes blir preget av landskapet hun verden lever i.

- Jeg er interessert i mennesket og den menneskelige tilstanden med alt det innebærer. Mennesket har forandrer seg. Samfunnet er blitt kaldere og hardere.

De siste sju-åtte månedene har hun jobbet med en ny film om klovner. Blant annet besøkte hun World Clown Convention i Bangkok i mars. Under oppholdet i New York har hun også benyttet sjansen til å filme en klovn i Queens.

- Klovnen er et speil på oss selv på godt og vondt. Da har jeg også tenkt litt på den politiske klovnen også. Det er narren som kan fortelle både sannhet og løgn.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer