På denne holmen tilbringer han 15 dager i stillhet

- For de lokale har jeg blitt et slags reality show.

ALENE: På denne holmen tilbringer Miks Mitrevics 15 dager i stillhet. Kontakt med omverden formidles gjennom postkassa som dupper i vannet. Foto: Juuso Noronkoski
ALENE: På denne holmen tilbringer Miks Mitrevics 15 dager i stillhet. Kontakt med omverden formidles gjennom postkassa som dupper i vannet. Foto: Juuso Noronkoski Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): I kommunen Fitjar, en liten kommune i Sunnhordland, sitter en latvisk mann alene på en holme. Der skal han bli i 15 dager.

- For de lokale har jeg blitt et slags reality show, noe de kan dele med hverandre i dagliglivet, skriver Miks Mitrevics på en lapp.

For Mitrevics skal ikke snakke i denne perioden. Han har startet kunstprosjektet «15 days of silence». Isolert på en liten øy, kun med selskap av to villsauer og egne tanker, uten noen form for verbal kommunikasjon. Den lille kontakten med omverden foregår med kritt på berget eller gjennom en liten postkasse som dupper i vannet utenfor øya.

- Dette prosjektet er blitt mer offentlig enn jeg forventet, og har fått en egen plass i lokallivet, skriver han. Ved å ikke si noe, når han mer ut enn han ellers ville gjort.

Omfattende kunstprosjekt Mitrevics er en av 16 kunstnere, både fra inn- og utland, som nå er på plass i Fitjar med hver sin holme. De deltar i prosjektet «Five thousand generations of birds», og har fått i oppgave å lage midlertidige og stedsspesifikke kunstverk der vær og vind spiller inn på resultatet.

PLAN FOR STILLHETEN: Å tenke mindre og å glemme daglige rutiner er noe av det Mitrevics planlegger for perioden uten prat. Foto: Juuso Noronkoski
PLAN FOR STILLHETEN: Å tenke mindre og å glemme daglige rutiner er noe av det Mitrevics planlegger for perioden uten prat. Foto: Juuso Noronkoski Vis mer

- Da jeg ble invitert til kunstprosjektet og kom hit til Fitjar, visste jeg at jeg måtte gjøre noe spesifikt som bare var mulig på denne øya. På grunn av de ytre omstendighetene måtte jeg gjøre noe helt annet enn det jeg vanligvis gjør, skriver Mitrevics.

Lydinnstallasjoner, performance-art og store skulpturer er noe av det som skal være på plass i skjærgården i løpet av de neste ukene.

Syngende stupebrett og summende holmer «Five thousand generations of birds» er initiert av kunstnerne Silje Linge Haaland og Andrea Bakketun.

- Vanligvis reiser kunstnere til landskap som dette og blir inspirert til å lage kunst, men ender opp med å vise arbeidene innenfor institusjonene. Vi ønsket å utfordre kunstnerne til å bli på stedet og ville invitere dem hit for å arbeide og stille ut på sin egen holme, sier kuratorene.

De forteller besøkende kan forvente seg flytende kunst, syngende stupebrett og summende holmer. Landskapet lydsettes, fargelegges, utvides og endres.

KUNSTNERISK ØYHOPPING: Prosjektet er initiert av Andrea Bakketun og Silje Linge Haaland. Foto: Juuso Noronkoski
KUNSTNERISK ØYHOPPING: Prosjektet er initiert av Andrea Bakketun og Silje Linge Haaland. Foto: Juuso Noronkoski Vis mer

- Kanskje legger man også merke til selve landskapet på en måte en aldri har sett det før.

Fra 11. - 12. august blir publikum fraktet i egne båter for å oppleve utstillingen i skjærgården.

Five thousand generations of birds

• Utendørs utstilling fra 10. - 12. august i Fittjar, Sunnhord.
• 16 ulike kunstprosjekter, både norske og utenlandske, presenteres på hver sin holme. Publikum fraktes i egne båter.
• Et av KOROs (Kunst i offentlige rom) hovedprosjekter i år.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer