TRAPPERÅD: Det var på denne trappa at Terje Adde rådet Åge Aleksandersen til å flytte fra Namsos til Trondheim ei natt på 70-tallet. Resten her musikkhistorie. Her poserer han på nytt på samme sted, nesten førti år etter. Foto: Elisabeth Sperre Alnes/Lars Eivind Bones
TRAPPERÅD: Det var på denne trappa at Terje Adde rådet Åge Aleksandersen til å flytte fra Namsos til Trondheim ei natt på 70-tallet. Resten her musikkhistorie. Her poserer han på nytt på samme sted, nesten førti år etter. Foto: Elisabeth Sperre Alnes/Lars Eivind BonesVis mer

På denne trappa ble Åge Aleksandersen rådet til å flytte fra hjembyen

Ti år senere var han Norges største rocker. Dagbladet har gått i legendens fotspor.

NAMSOS/OSLO (Dagbladet): En ny biografi om Norges største rocker, Åge Aleksandersen, lanseres i dag. Det er Adressa-journalist Ole Jacob Hoel som har fulgt den folkekjære rockeren i en periode på to år, og som bretter ut trønderens omfangsrike liv mellom to permer.

I den anledning har Dagbladet besøkt Åge Aleksandersens hjemby, Namsos. Her la han grunnlaget for det som skulle bli en av de største suksessene i norsk musikkhistorie.

Men, når man skal bli den største i norsk rock, er det ikke bare nok med talent og arbeidsmoral. Man må også ha tilfeldighetene på sin side.

Krangel Som da nitten år gamle Åge Aleksandersen rømte fra leiligheten moren hadde flyttet inn i etter at hun hadde brutt med Åges voldelige og alkoholiserte far og overnattet hos nabogutten Kjell Ove Riseth i tre netter høsten 1968.

OPPVEKSTEN: I dette området på Gullvikmoen i Namsos vokste Åge Aleksandersen opp.   Foto: Elisabeth Sperre Alnes
OPPVEKSTEN: I dette området på Gullvikmoen i Namsos vokste Åge Aleksandersen opp. Foto: Elisabeth Sperre Alnes Vis mer

Åge ville ikke jobbe mer på økonomisk trygge Televerket, slik moren Inger hadde et sterkt ønske om, noe som førte til en opprivende krangel.

- Jeg bodde i det samme huset som Åges mor. Det var delt i flere leiligheter. Jeg tok i mot ham etter krangelen og han flyttet inn på rommet mitt, forteller Riseth når Dagbladet møter ham ved Namsos kulturhus over 40 år seinere.

Gjennombruddet På dette gutterommet ble det dannet et vennskap som skulle føre ham inn i bandet Whoopee Choop, forløperen til Prudence - en av trønderrockens grunnsteiner. Det var her Åge fikk sitt første gjennombrudd.

Riseth, som går under kallenavnet Nille, forteller om en ung Åge med høye amisjoner, fast bestemt på å bli berømt.

BODDE I SAMME HUS: Kjell Ove Riseth spilte sammen med Åge Aleksandersen i Whoopee Choop og Prudence. Han tok Åge vel i mot da han hadde krangla med moren Inger. Foto: Elisabeth Sperre Alnes
BODDE I SAMME HUS: Kjell Ove Riseth spilte sammen med Åge Aleksandersen i Whoopee Choop og Prudence. Han tok Åge vel i mot da han hadde krangla med moren Inger. Foto: Elisabeth Sperre Alnes Vis mer

- Jeg visste at han var en flink musiker, så han fikk være med i bandet vårt selv om vi egentlig ikke hadde plass til ham. Vi angret ikke på det valget etterpå, for å si det sånn, sier Nille.

Med Prudence vant Åge sin første Spellemannpris. Veien til rockehimmelen lå brolagt.

- Litt flaut Men det var altså ikke alltid like sikkert at det skulle gå slik. Det kan også Terje Adde, nåværende kultursjef i Namsos kommune, skrive under på.

I tillegg å spille sammen i Åges første ordentlige band, Mads Inc., har de vært gode venner helt fra barndommen av.

OVERNATTET:  I dette huset i bydelen? Svenskbyen i Namsos, oppsto vennskapet som skulle føre til at Åge Aleksandersen ble med i bandet som seinere skifta navn til Prudence.
Foto: Elisabeth Sperre Alnes
OVERNATTET: I dette huset i bydelen? Svenskbyen i Namsos, oppsto vennskapet som skulle føre til at Åge Aleksandersen ble med i bandet som seinere skifta navn til Prudence. Foto: Elisabeth Sperre Alnes Vis mer

Da Åge ble utnevnt til ridder av 1. klasse av St. Olavs orden i 2006, var det Terje Adde han ville ha ved sin side.

- Det er jo litt flaut, egentlig, at han som er ansvarlig for kulturlivet i Namsos sendte selveste Åge Aleksandersen ut av byen, sier Adde til Dagbladet.

Selv om episoden Adde refererer til fant sted på trappa til kafeen Fønix i Namsos etter at Prudence hadde gitt ut det da foreløpige sistealbumet «Takk te dokk» i 1975, synes han altså det fremdeles er litt flaut å snakke om.

HJEMBYEN: Namsos er mest kjent for å ha fostra trønderrockens far, Åge Aleksandersen. Foto: Elisabeth Sperre Alnes
HJEMBYEN: Namsos er mest kjent for å ha fostra trønderrockens far, Åge Aleksandersen. Foto: Elisabeth Sperre Alnes Vis mer

- Vi satt på denne trappa midt på natta. Drakk, det gjorde vi sikkert. Åge fortalte at han ville slutte med musikerlivet og spurte om råd. Han ville heller begynne å jobbe i musikkforretninga til faren min.

- Ingen framtid Det sa Adde nei til. Han rådet Åge til å flytte fra Namsos til Trondheim for å få nye impulser.

- Jeg sa det som det var: «Du må komme deg ut av byen, få et større miljø rundt deg. Det er ingen framtid for deg her i Namsos.»

Åge tok kompisens råd. Året etter, i 1976, flyttet han til Trondheim og startet solokarrieren sammen med Sambandet. Det var her han senere lagde det som til da var tidenes mest solgte album i Norge, «Levva livet!».

HOPPMESTER: Åge Aleksandersen ble kretsmester i hopp i denne hoppbakken i Namsos . Mange av sangtekstene hans har seinere handlet om denne idretten. Foto: Elisabeth Sperre Alnes
HOPPMESTER: Åge Aleksandersen ble kretsmester i hopp i denne hoppbakken i Namsos . Mange av sangtekstene hans har seinere handlet om denne idretten. Foto: Elisabeth Sperre Alnes Vis mer

- Hvis det ikke var for rådet ditt, så hadde jo kanskje ikke Åge kommet dit han er i dag?

- Joda. Man kan jo se slik på det også.