Høstutstillingen 2018

På det beste er Høstutstillingen et underholdende og litt rart og viltert eventyr

Pilene peker oppover for Statens kunstutstilling. Den 131. utgaven åpnet denne helga.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Utover gulvet i den ene overlyssalen på Kunstnernes Hus, montert på 19 små teleskopstativer, roterer et tilsvarende antall husholdningsgjenstander umerkelig sakte: en eggekartong, en stabel klær, en bolle med frukt, en PC, en potteplante og så videre, alle skrått pekende mot nord. Det er Jessica MacMillans bidrag til den 131. utgaven av Statens kunstutstilling, eller Høstutstillingen som den naturligvis omtales som, som åpnet denne helga. I MacMillans omfangsrike verk, kalt «Antiplanet», dreier gjenstandene seg rundt og rundt sin egen akse tilsvarende Jordens helling og med døgnets hastighet, bare motsatt vei – kanskje som et bilde på tida og dagene som går, og de vanlige tingene som jo, på sitt vis, er selve livet.

Umiddelbar oppmerksomhet

«Antiplanet» er et verk som ber om umiddelbar oppmerksomhet, og som kanskje også gjør at man tar en runde – eller time – ekstra i utstillingen, for å komme tilbake og se hvor langt rotasjonen mon har kommet.

Det går an å bruke «Antiplanet» som utgangspunkt for å tenke litt stort om Høstutstillingen også. Hvordan den snur og vender på seg, eller i alle fall hvordan mottakelsen og anseelsen av den roterer med tida, og er som natt og dag. I gamle dager, inntil for 40-50 år siden, var Høstutstillingen en av autoritetene, og det normgivende tribunal i norsk kunstliv. Skulle man komme noen vei, måtte man ha deltatt her, helst et par-tre ganger – man fikk til og med «poeng» for deltakelse, noe som var nødvendig for eksempel for å kunne bli medlem av de ulike kunstnerorganisasjonene.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer