På død og liv

Lørdag debuterer Liv Ullmann som teaterinstruktør. Men det er Nina Woxholtt som står for prestasjonene når verdenspressen kommer for å se filmregissørens comeback i teateret.

- Jeg skjønner at dette er svært. Om jeg ikke akkurat har prestasjonsangst, så kjenner jeg et sterkt prestasjonsjag, innrømmer skuespilleren som personlig skal gestalte Liv Ullmanns debut som teaterinstruktør.

- Det er som om kamera går hver gang vi øver. Jeg har følt meg som i et nærbilde gjennom hele prøvetida. Hun er veldig ute etter de små tingene, sier Nina Woxholtt (31) om sin kunsterniske leder.

Tro og Liv

Liv Ullmann debuterer som teaterinstruktør med orginalversjonen av Paul Claudels «Dagskilje» fra 1906. Et symboltynget lidenskaps-drama om kampen mellom jordisk kjærlighet og streng tro.

- «Dagskilje» er veldig henne, fordi Liv Ullmann er et veldig sanselig vesen. Hun klarer å mane fram noe som er så dypt inne i meg at jeg nesten blir litt skremt, innrømmer hovedrolleinnehaveren.

Fra Pippi til Claudel

Etter filmatiseringen av Kristin Lavransdatter ble det bemerket at påfallende mange av kvinneskikkelsene i Liv Ullmanns filmer hadde en tendens til å ligne regissøren selv. Men Nina Woxholtt synes ikke hun er typisk Ullmannsk i så måte.

- Jeg er veldig annerledes enn henne, sier skuespilleren som foreløpig er mest kjent som Det Norske Teatrets egen Pippi Langstrømpe.

- Liv Ullmann setter sikkert preg på meg, men det er jeg som gjør jobben. På teaterscenen har skuespilleren all makt, fastslår Woxholtt.

- Hvorfor valgte hun akkurat deg?

- Aner ikke. Jeg har ikke tort å spørre, sier Nina Woxholtt og innrømmer at premierenervene har begynt å røre på seg.

- Akkurat nå skulle jeg gjerne hatt en idrettspsykolog som kunne prente inn i meg at jeg er verdens beste skuespiller, sukker hun.

NÅ BLIR DET LIV: Nina Woxholtt (31) spiller hovedrollen når Liv Ullmann debuterer som instruktør på Det Norske Teatret lørdag. Jon Eivind Gullord (f.v.), Erland Bakker og Bjørn Floberg er også med på laget.