Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

På dypt vann

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

PIRATFISKE: «- WWF hjelper piratfiskerne», proklamerte Dagbladet 28.11. WWF har i årevis brukt store ressurser på å bekjempe piratfiske og bl.a. lagt fram dokumentasjon som bidro til at norsk og svensk TV satte søkelys på saken. Fiskeri- og Havbruksnæringens Landsforening (FHL), som lenge har arbeidet for miljømerking av fisk, er nå plutselig imot - angivelig fordi slik merking kan bli til «hjelp til piratfiskerne». Burde ikke disse to tingene fått noen klokker til å ringe hos Dagbladet? Men nei. Alle som har et snev av innsikt i fiskeri, vet at verdens fiskerier er ekstremt lite bærekraftige og at det er akutt behov for kraftige tiltak.;Miljømerking er helt sentralt. Marine Stewardship Council (MSC), som WWF har bidratt til å opprette, er i dag det mest;troverdige miljømerket for fisk. Det vet også FHL.

FHL, OG ALLE de andre norske fiskeriorganisasjonene, skriver i sin «Felles strategi for norsk fiskerinæring» av 31.8.06 at: ;«MSC har kommet lengst i å tilby et troverdig system for en tredjeparts sertifisering av fisk...» «For å skape størst mulig troverdighet ... skal norsk fiskerinæring ... søke de mest uavhengige systemer for dokumentasjon. I dag er MSC det mest aktuelle organ i denne sammenheng...» ;«Næringen stiller seg bak den pågående prosessen for sei med sikte på å oppnå (MSC) sertifisering for alt norsk seifiske». Derfor er det oppsiktsvekkende om FHL nå skulle ha fått akutt behov for å vri seg unna miljømerking av norske fiskerier. Mange av disse er i dag ikke bærekraftige og ville ikke blitt MSC-godkjent om de hadde prøvd (kysttorsk, uer, blåkveite, ål, m.fl); Noen er så nedfisket at de står på den nye rødlista over truede arter! Er det frykt for at dette skal bli alt for tydelig som gjør at FHL vil stikke av fra MSC-sertifiseringen? Eller har Dagbladet misforstått?

INGEN BESTRIDER at det MSC-sertifiserte fisket på Stillehavstorsk som Dagbladet bruker som begrunnelse for at WWF «hjelper piratfisket», er bærekraftig. Selskapet som omsetter fisken er stort, og på helt annet hold mistenkt for å være innblandet i ulovlig fiske. Men det MSC-sertifiserte torskefisket blir vel ikke mindre bærekraftig av den grunn? Og: Er dermed WWFs støtte til MSC-merket en støtte til piratfiske?Miljøsertifisering i denne sammenheng gjelder produkter, ikke selskapet som lager/omsetter produktet. Hvis ingenting kunne miljømerkes før hele sortimentet eller selskapet var blitt miljøvennlig, ville en knapt fått igang de avgjørende prosessene som skaper etterspørsel etter miljøprodukter. Vi vet jo at merking fungerer i et stadig mer miljøbevisst marked. Det er også helt nødvendig for fisk. For hvem kan skille en bærekraftig torsk fra en ikke-bærekraftig - uten merking?

NÅ MÅ FHL forklare seg: Må norsk seifiske nektes MSC-sertifisering fordi blåkveita er overfisket? Og aller viktigst: Vil FHL nå virkelig motarbeide miljømerking av fisk? I så fall svekkes håpet for verdens hardt belastede fiskebestander.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!