På elgjakt i pølseskogen

Elgsteika var både svensk og finsk. Den norske var overkjørt. Pølsa var den beste langs E6. Selvtilliten var i orden. Kjære turister, velkommen til Norge og norsk matkultur.

OSLO-ELVERUM (Dagbladet): Dagbladet bestemte seg for å sjekke de urbane fordommene mot landeveismaten. Vi lot sushi være sushi og østers være kvalmt og dro nordover. Fra Oslo langs E6, gjennom gule rapsåkrer, bølgende grønne marker, langs en sommerblå Mjøsa og innover landet til Hedmarks dype granskoger. På jakt etter den norske landeveismaten.

Elg i soloppgang

Skal man dømme etter alle elgskiltene, står elgen tett som trærne i skogen langs E6. Skal vi forvente å få lokale råvarer servert, bør vi dermed i løpet av dagen spise elg.

Første gastronomiske strandhogg, kommer likevel til å handle mest om pølser. Vi har kjørt halvannen time. Vi er småsultne. Det er lunsjtid. Vi er på Espa, ved Mjøsas bredder, 30 kilometer sør for Hamar.

Kanskje er det skjebnen. Vi har - helt uforvarende - havnet på det stedet på E6 som har de beste pølsene. «E6 beste pølser,» slik det står på uttallige plakater ved Espa servicesenter. Og ikke bare på norsk.

E6 strekker seg fra Kirkenes i nord til Trelleborg, Sverige, i sør. Det må være litt av noen pølser!

T-skjortene til karene bak disken modererer pølsepåstanden noe. Ifølge t-skjortene er det pølsemenyen som er den beste langs E6. Med tanke på at det er Leiv Vidar som leverer pølsene på Espa, er det godt gjort om de skulle smake anderledes her enn på andre bensinstasjoner.

Det er bare en måte å finne ut av dette på. Jeg går for en wiener i lompe. Den koster en tier. Den beste pølsa langs E6 smaker ... pølse.

Chicken to go

På Espa får du også «Chester Fried Chicken to go». I logoen på Shellstasjonen har høna fått cowboyhatt og blått halstørkle.

I slaktet tilstand kommer kyllingen i småbiter av bryst eller som vinger - begge grundig fritert.

For å si det sånn: Om Espa har de beste pølsene langs E6, har de neppe den beste kyllingen.

Ved samme avkjørsel ligger en restaurant i By the Way-kjeden. Det lukter vafler hos By the Way og menytavla har «Trend og tradisjon» som overskrift. På bildene er det pasta, pizza, burgere, biffer og pannekaker. Under punktet «Norsk tradisjonskost» finner vi kjøttkaker med poteter, ertestuing, saus og tyttebær, biff med bernaisesaus, kyllingsnadder med BBQ-saus, spareribs BBQ, hamburger og fritert rødspette.

Kanskje det. Kanskje er det dette som er norsk tradisjonskost.

Mooseburgers

I et veikryss i utkanten av Elverum ligger Elgstua. Det brunmalte spise- og sovestedet ligger mellom Bast gatekjøkken og en rød fluesopp som heter Soppen. Bast serverer Chef pølser, Mega meny, Kebab supreme og Hamburger Super Size. Soppen er et litt anderledes gatekjøkken som serverer elgburgere i stedet for hamburgere, hjemmelagde pannekaker i stedet for lomper og rømmegrøt i stedet for pulverbasert potetmos.

Men det var altså Elgstua vi skulle til. Det er middagstid, og det store spørsmålet er: Finnes det elg på Elgstua?

- Her serverer vi elg i alle varianter, hele året. Vi har elgsteik, elggryte, elgkarbonader og elgbiff, sier vertinne Berit Hellweege.

Vi går for elgsteik. Ekte, med fløtesaus, kokte grønnsaker og tyttebær. Det smaker vilt.

Godt norsk?

- Burde vi funnet mer «ekte» norsk mat langs landeveien, undrer vi.

- Hva er det som er typisk norsk mat, da, parerer Hellweege. - Jeg vet ikke om det finnes. De spiser kjøttkaker og spekemat i Tyskland også. Forskjellen går kanskje på hvordan man tilbereder maten lokalt.

Hellweeg mener problemet er industrialiseringen av maten, at ferdigproduktene har overtatt for mye av det lokale.

- Men hos oss er det ikke noe juks. Her lages alt fra grunnen av, sier Hellweege.

Godt å være dansk

På verandaen treffer vi to vaffelspisende dansker - som raster på Elgstua hver gang de kommer forbi. De er på vei til Trysil og fiske på 25. året. Erik og Alice Olsen fra Køge utenfor København mener maten i Norge er noenlunde den samme som i Danmark - bare dyrere.

- Kjøtt med saus og poteter får vi også servert i Danmark. Men jeg blir helt dårlig av at en halv kylling skal koste 100 kroner. For den prisen kunne du fått en hel hønsegård i Danmark, sier Erik.

Han liker veldig godt det norske brødet og det norske setersmøret. Og surkålet har de heller ikke maken til i Danmark.

- Skulle jeg peke på matmessige fortrinn dere måtte ha i Norge, må det være vilt og fisk, sier Alice.

Finlandssvensker

Elgstue- vertinna synes ikke det er rart at man ikke får servert elg overalt i området. For selv om vi er midt i elgland, er det ikke mye elg å få tak i for serveringsstedene.

- Vi klarer oss fordi vi har en avtale med en importør som skaffer elg fra Sverige og Finland. Men etter at kugalskapen satte inn på kontinentet, er det enda vanskeligere å få tak i elgkjøttet.

BYR PÅ ELG: Berit Hellwege er vertinne på Elgstua på Elverum. Der får du elg både ute og inne i alle varianter.
BESTE PØLSA: Her er den påstått beste pølsa mellom Kirkenes og Trelleborg. Du får den og Chicken to go på Espa Servicesenter 30 km sør for Hamar.Foto: TOR ARN DALSNES
MOOSEBURGERS: Soppen gatekjøkken serverer burgere av elg - og ser av en eller annen grunn ut som en fluesopp.
HEILNORSK: By the Way er den ledende kjeden av familierestauranter langs hovedveien i Norge.