På en tynn tråd mellom World trade center

Tragedien i 2001 holdes bevisst tilbake når en 34 år gammel historie blir dokumentarfilm.

(Dagbladet.no): Den 7. august 1974 utfører franskmannen Philippe Petit et utrolig, halsbrekkende og ulovlig stunt. Mellom tårnene på det da bare ett år gamle World Trade Center, spenner Petit opp en stålkabel, 411 meter over bakken. I 45 minutter holder Petit show på kabelen over måpende tilskuere på bakken. Øyeblikket etter blir han arrestert.

Philippe Petit forteller sin utrolige historie i boka "To Reach the Clouds", som nå er filmatisert. "Man on a wire" heter dokumentaren som er regissert av engelske James Marsh. Han har bevisst ungått referanser til 11. september 2001.

-Vår fortelling finner sted i 1974 og tårnene er akkurat ferdige. Det var nettopp derfor det var mulig å gjøre det Philippe gjorde. Så det er ingen koblinger. Selvfølgelig er jeg klar over at publikum vet hva som skjedde med bygningene. Men hvorfor ikke glede seg over denne historien for hva den er, og disse bygningene for hva de var istedet for -du vet, la de defineres av den tragedien, det horrorshowet, sier Marsh til Reuters og henviser til terrorangrepet den 11.september 2001.

Motivet bak handlingen var ifølge Petit ganske enkel. Han ønsket å utføre en handling som ville bli oppfattet som kunst av tilskuerne. Altså en tidlig "performance".

Planleggingen var mer omfattende. Den var et bankran verdig, ikke minst i forhold til hvordan de skulle få smuglet den drøyt 200 kilos tunge stålkabelen på toppen av bygget og spent den fast mellom tårnene.

Filmen er basert på autentiske filmklipp og intervjuer med Petit, der han levende forteller om hendelsene før, under og etter det fantastiske stuntet.

Lionsgate Films
Lionsgate Films Vis mer
Philippe Petit