Anmeldelse: Mari Boine - «See The Woman»

På engelsk blir Mari Boine som «alle andre»

Dropper samisk for første gang etter over 30 år som artist.

PÅ ENGELSK: Mari Boine har etter over 30 år som Norges internasjonale verdensmusikkstjerne og samisk musikkikon bestemt seg for å slippe fram «sin andre side». Derfor gir hun ut det engelskspråklige popalbumet «See the Woman». Foto: Gitte Johannessen / NTB Scanpix
PÅ ENGELSK: Mari Boine har etter over 30 år som Norges internasjonale verdensmusikkstjerne og samisk musikkikon bestemt seg for å slippe fram «sin andre side». Derfor gir hun ut det engelskspråklige popalbumet «See the Woman». Foto: Gitte Johannessen / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

ALBUM: Mari Boine har med «See The Woman» tatt det store steget, fra samisk til engelsk. Også musikalsk er det store endringer. Det nye albumet er pop, langt unna den samiske verdensmusikken vi er vant til.

Mister særpreget

Det var kanskje ikke så lurt. For - ved å synge på engelsk mister hun det meste av særpreget, det som har gjort henne spesiell som artist. Hun mister kraften og styrken. Hun blir som «de andre», mer anonym.

Og det er jo ikke sånn at vi ikke har forstått henne når hun har sunget på samisk. Stemmen har vært et instrument - og tekstene har som regel vært oversatt til engelsk i coveret.

Hamskifte

Den samiske sangen og joiken har vært Mari Boines identitet i over 30 år. Det er med den hun er blitt kjent - og for den hun nyter respekt - i Norge og flere andre land.

På «See The Woman» et det bare én sang på samisk, «Adine & Isak», i tillegg til noen strofer i to andre låter. Og interessant nok, stemmen hennes får her en egen klang og flyt. Det er dette som er Mari Boine!

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.