SATT PÅ GJERDET: I desember 2013 døde en to år gammel gutt i Guinea av en mystisk sykdom. Vi vet at han var et elsket barn, for snart begynte familiemedlemmene hans også å dø. Ett år senere har nærmere 10 000 mistet livet til Ebola, og dobbelt så mange er smittet i Vest-Afrika. Mens resten av verdenssamfunnet sitter på gjerdet, kjemper en liten gruppe hjelpearbeidere en innbitt og ensom kamp for å begrense sykdommen og gi dem som allerede er smittet en verdig behandling. Det er som å skulle stoppe en flodbølge med en paraply. Foto: Fra Boka «De Uberørbare» (CappelenDamm).
SATT PÅ GJERDET: I desember 2013 døde en to år gammel gutt i Guinea av en mystisk sykdom. Vi vet at han var et elsket barn, for snart begynte familiemedlemmene hans også å dø. Ett år senere har nærmere 10 000 mistet livet til Ebola, og dobbelt så mange er smittet i Vest-Afrika. Mens resten av verdenssamfunnet sitter på gjerdet, kjemper en liten gruppe hjelpearbeidere en innbitt og ensom kamp for å begrense sykdommen og gi dem som allerede er smittet en verdig behandling. Det er som å skulle stoppe en flodbølge med en paraply. Foto: Fra Boka «De Uberørbare» (CappelenDamm).Vis mer

«På et ebolasykehus får du være vitne til redselsfulle familiegjenforeninger»

Ane Bjøru Fjeldsæter er aktuell med boka «De Uberørbare» der hun gir et brennaktuelt og gripende innblikk i kampen mot den nådeløse ebolasykdommen.

Har du allerede abonnement?   Logg inn

Utdrag fra «De uberørbare»:

«Fortell meg om gutten din. Hva er det han liker?»

En ung far sitter framfor meg og øynene hans fylles med tårer bak de tette vippene. Sønnen hans må legges inn på sykehuset. Bare dager tidligere mistet han kona si. Sidibe på tre år mistet sin mor.

«Han liker å leke med biler. Og han er veldig glad i pappaen sin.»

Det vises. Gutten klamrer seg til farens vernefrakk.

Da vi fikk høre om symptomene hans, vurderte vi det som sterkt sannsynlig at han var syk, men far er symptomfri. Vi sendte den blå besøksfrakken, hanskene og maska over dobbeltgjerdet, og Sallia, som er sykepleieren i mottaket, forklarte faren hvordan han tar på seg smittevernsutstyret. Slik kan han fortsatt ha sønnen sin på fanget, uten å sette seg selv i fare. Sallia har lang erfaring med å møte mennesker som er livredde for sykdommen han behandler.

Dagbladet Pluss – mer av virkeligheten

  • Over 250 kvalitetsartikler hver måned
  • Prisvinnende reportasjer og avsløringer
  • Premium artikler innen stoffområder som bil, båt, trening, samliv, vin og reise
  • Tilgang til hele papiravisen og Magasinet PC/Mac, mobil og nettbrett
  • Tilgang til Dagbladets avisarkiv - fra 1869 til i dag
  • Alle abonnement fornyes automatisk når perioden utløper, men det er ingen bindingstid.
  • Fornyelse skjer til ordinære priser.
  • Du kan si det opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.
  • Ved å abonnere på Dagbladet Pluss, godtar du våre kjøps- og bruksvilkår.

Betal trygt med Visa eller Mastercard.

Har du allerede abonnement?
Logg inn