Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

På eventyr med Grieg

Først var det Mozart. Deretter Beethoven. Og nå har heilnorske Edvard Grieg blitt til CD-eventyr, signert Minken Fosheim. - Det kunne godt blitt en trippel-CD, så spennende var det, sier klassiskentusiasten.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Hele ideen med platene er å introdusere barn for klassisk musikk. Jeg lette etter plater med klassisk musikk beregnet på barn, men de hadde ingenting i platebutikkene. «Hvorfor kan du ikke lage noe?» spurte mannen min, André Wienskol. Så ideen er hans. Vitsen for meg er først og fremst at barna skal få inn at klassisk musikk verken er vanskelig eller tung, men spennende å høre på, forklarer Minken.

Tsjajkovskij

Behovet og interessen synes å ha vært der. Mozart-platen har solgt 25000, den om Beethoven 17000. Og Grieg-CD-en er forhåndsbestilt i 15000.

Så Minken ser ingen god grunn til å slutte å grave seg ned i de gamle klassikerne. Hun har allerede funnet nestemann på listen.

- Det blir Tsjajkovskij. Det var viktig å finne en fra et annet sted og en annen tid enn Mozart og Beethoven. Og det er masse spennende historie fra Russland og St. Petersburg! sier hun.

Én ting er at platene selger, noe helt annet er alle de positive tilbakemeldingene hun får.
- Foreldre forteller meg at barnet deres hørte på radio, og sa, «Mamma, det der er Mozart»! Det vekker interesse hos dem. For meg ligger det masse lesing og lytting bak hver plate, og det er vanskelig å vite hva jeg skal kutte ut. Med Grieg-platen lærte jeg mye om nær norsk historie, og jeg følte jeg måtte ha med så mange navn. Vi må ha med Kierulf! Og Johan Halvorsen! Og vi må jo ha med Johan Svendsen! Men så tenkte jeg at barn er vel ikke interessert i name-dropping, sier Minken, som nå er i ferd med å forberede bokversjonen av Grieg-eventyret. Den kommer ut neste høst.

Pengefarse

Minken Fosheim er inne i en travel periode. Torsdag kveld var det premiere på «Penga eller livet», en Ray Cooney-farse med Nils Vogt og Anne Marit Jacobsen i hovedrollene, og med Harald Heide Steen, Finn Schau, Kalle Øby, Knut Lystad, Kim Fangen og Minken kretsende rundt.

- Jeg har aldri spilt farse før. Det var veldig gøy, og virkelig blott til lyst. Og med så gode kritikker er det deilig å gå på jobb dagen etter, sier Minken, som har fylt mange vaser med gratulasjonsblomster. Men med to små barn blir det nesten ikke tid til å puste ut hjemme før neste forestilling. Så mens andre skuespillere tar seg tid til en stille stund hjemme noen timer før de går på scenen, møter Minken heller opp på Chateau Neuf i god tid.

Hele Norges coronakart