På flukt fra boklovens lange arm

Hvem skal bokloven beskytte? Bokbransjen eller litteraturen?

BOKLYST: Shakespeare and Company i Paris klarer det norsk bokbransje ikke klarer, med eller uten boklov: Å tenne leselysten og trangen til å komme nær bøkenes innhold.
FOTO: TERJE MOSNES
BOKLYST: Shakespeare and Company i Paris klarer det norsk bokbransje ikke klarer, med eller uten boklov: Å tenne leselysten og trangen til å komme nær bøkenes innhold. FOTO: TERJE MOSNES Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

EN Boklöv klarte i sin tid å øke oppdriften i den norske nasjonalhelligdommen «skihopping». En boklov vil neppe klare det samme for den nasjonalhelligdommen som staves «b-o-k-b-r-a-n-s-j-e-n», men som uttales «hensynet til norsk språk og kultur» når verneverdigheten skal begrunnes.

Da Jan Boklöv skapte noe nytt, v-stilen, gjorde han det ved å gi finger'n til alle vedtatte normer og regler for sømmelig skiføring.

Med sprikende ski talte svensken de hoppsportslige høyneser midt imot, men nikkersadelen lærte seg fort å like de lengre og mer inntektsbringende svev. Estetikk kan være en medgjørlig størrelse når publikumsoppslutning og dermed penger står på spill.

BOKLOVEN, derimot, utfordrer knapt en bransjenikkers der den sementerer de bokhandeleiende forlagene Aschehoug, Gyldendal og Cappelen Damms fortsatte balletak på bokomsetningen i Norge. Uavhengige forleggere vil lese loven som noe nær en forlenget «licence to kill» utstedt til de tre bokindustrielle tungvekterne, og de lesende skarer vil oppleve at norske bøker forblir svært dyre så lenge de er forholdsvis nye.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer