På flukt mot livet

Mens Sirene-generasjonen av feminister spres for alle vinder i den lumske fredens tid, er det fortsatt en strøm av kvinner som gjør opprør fra sin mjuke sofa og går nyvåkne ut på leting etter sin plass i samfunnet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Og mens mange forfattere i dag stiller spørsmål ved syttiåras kamp- og fellesskapsklisjeer, og søker nye språk for problem og konflikt, skriver en forfatter som Anne Karin Elstad populært innenfor den enkle, private bekjennelsestradisjon.

Påtrengende

I hennes siste bok, «Sitt eget liv», blir det intime perspektivet påtrengende.

 I den første romanen om Lena var avstanden til femtiåra tilstrekkelig til at Elstad kunne følge Lenas perspektiv lett og subjektivt, samtidig som de lett gulnete tidsbildene ga den nødvendige ramme og distanse. Her gikk dansen med swingskjørt inn i ekteskapet, og endte med et halvkvalt kamprop fra salongen.

 I årets bok er tida nærmere og mer komplisert, og Elstad må kjøre stramt for ikke å snuble i alle syttiåras skyttergraver. For det kontroversielle er ikke hennes felt. Dette fører dessverre til at miljøer som dukker opp på Lenas vei blir lite mer enn hendige kulisser for den kvinnelige heltens utviklingsscener: Konturene av hennes omgivelser forsvinner bort før de får gyldig form.

Mer disiplinert

Historien er fortalt i et enkelt og funksjonelt bokmål, uten de små variasjonene i vokabularet som bruk av trønderdialekten tillot i forrige bok. Samtidig er det nå en mer disiplinert forfatter som styrer Lenas livsløp med suggererende gjentakelser og presise stemningsanslag fram i vår egen tid.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer