På folkets dyp

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Du har sett annonsen for Frøya-plata på tv. Og får følelsen av å ha sett det før? Skal hun liksom være den nye Heidi Hauge? Og er det de samme folkene som fant opp Heidi Hauge som har funnet opp Frøya også?

Nei. Mens Heidi Hauge – og Liv-Marit Wedvik – kom ut av det lille, uavhengige og etter hvert beryktede Skien-selskapet Showtime Records, blir Frøya brakt ut til folket av Warner Music gjennom det tradisjonsrike, tidligere Bert Karlsson-eide svenske dansebandselskapet Mariann Grammofon.

Manøveren som svenske Warner Music gjorde da de kjøpte opp Mariann i 2006 er illustrerende for hvordan platebransjen de siste åra ikke har hatt annet valg enn å snobbe nedover i artisthierarkiene. Ikke det at de multinasjonale plateselskapene plutselig har blitt kynikere på dødssenga etter tiår med idealisme og renskåret kulturansvar. Men det har vært gråsoner og grenseland hvor selv ikke den mest ublu platebransjemann har våget å sette sin fot, av redsel for å tape siste rest av sin forvitrede kredibilitet. Dansebandene og det man gjerne kaller de «folkelige» countryartistene har derfor stort sett levd sine liv i en parallell bransjevirkelighet, med egne dedikerte plateselskaper og praktisk talt et helt eget publikum. Likevel har de vært betraktet som en mellomting av subkultur og pariakaste av folkene på toppen av et i dette tilfellet ikke spesielt høyt elfenbenstårn.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer