På fylla med Leonardo

Woody Allens nye film «Celebrity» handler om kjendislivets galskap. Midt i galskapen står Leonardo DiCaprio, i rollen som den galeste av dem alle.


PARTY-LØVE: Leonardo di Caprio og hans venner slår seg løs på Casino - blant annet - i Woody Allens nye film.

Hjerteknuseren fra «Titanic» kommer inn midtveis i filmen: Han spiller filmstjernen Brandon Darrow og demonstrerer sin overlegenhet ved å knuse et hotellrom samtidig som han banker opp kjæresten - før han setter i gang den obligatoriske sex-orgien.

Mislykket

Observatør og delvis deltaker i disse utskeielsene er filmens hovedperson Lee Simon (Kenneth Branagh), en mislykket forfatter som har blitt kjendisjournalist med et brennende ønske om selv å tilhøre den eksklusive kretsen mennesker han skriver om.

Filmen utspiller seg som vanlig i New York, Woody Allen forlater ytterst motvillig denne byen - det gjelder både i filmene hans og i privatlivet.

Flere stjerner

«Celebrity» er ikke blant Allens aller beste, mener kritikerne. Men det var en kommersiell genistrek, selvsagt, å få DiCaprio med i en film som gjør seg morsom på kjendislivets bekostning. Han tok jobben før «Titanic» gjorde ham så hyperpopulær, men det er nå gjerne slik når Woody Allen ringer - svært få sier nei til en rolle.

Slik har det seg at «Celebrity» har flere celebriteter på rollelista enn de fleste store Hollywood-produksjoner: Winona Ryder er med, Joe Mantegna er med og - i tillegg til DiCaprio - så dukker også Melanie Griffith opp som en slags karikatur av seg selv.

Griffith spiller Nicole Oliver, en sexy filmstjerne som under et hjemme-hos-intervju gir stakkars journalist-Simon munnsex, og dermed fyrer opp under hans uoppnåelige ambisjon om få komme inn i kjendisvarmen.

Snyltedyr

For Lee Simon er og forblir et snyltedyr i den dammen der superkjendisene plasker: der svakhet blir besvart med forakt, der det å være kjent for praktisk talt ingenting - som å lese værmeldingen på TV - tross alt er bedre enn ikke å være kjent i det hele tatt.

- Du kan lære mye om et samfunn ved å se på hvem det velger som sine helter, sier Judy Davis på slutten av filmen.

Hun spiller Lee Simons fraskilte kone Robin, som faktisk oppnår kjendisstatus. Ikke fordi hun forsøker, men fordi en TV-produsent mener hennes hverdagslige image kan gjøre henne til en suksessrik programleder, en seerne - les: alle taperne der ute - kan identifisere seg med...

En mindre intelligent filmskaper enn Allen ville muligens ha rundet det hele av med at den ny-populære foretok en politisk korrekt avvisning av kjendislivets tvilsomme gleder. Men Judy Davis avslutter slik:

- Jeg har blitt den typen kvinne som jeg alltid har hatet. Men jeg er lykkelig.