NY STANDARD: Fra Fredrik Værslevs utstilling «Lanterne Rouge» i Standard (Oslo)s nye og romslige lokaler i Waldemar Thranes gate i 2012. Værslev er en av kunstnerne som har gjort det godt i Standards store og solide nettverk, og maleriene til årets festspillutstiller i Bergen er kjøpt av kjente samlere og museer verden over.
NY STANDARD: Fra Fredrik Værslevs utstilling «Lanterne Rouge» i Standard (Oslo)s nye og romslige lokaler i Waldemar Thranes gate i 2012. Værslev er en av kunstnerne som har gjort det godt i Standards store og solide nettverk, og maleriene til årets festspillutstiller i Bergen er kjøpt av kjente samlere og museer verden over.Vis mer

På galleriscenen her til lands er det få virkelige suksesshistorier - inntil nå

Vi gir deg de kommersielle kunstgallerienes historie i Norge.

Har du allerede abonnement?   Logg inn

I juli publiserte nettstedet Artnet.com en liste over de «ti mest respekterte kunsthandlerne i Europa». Kåringer som dette er naturligvis ikke oppsiktsvekkende i seg selv; kunstoffentligheten forer oss jevnlig med ulike rangeringer av hierarkiene i feltet. Det uvanlige med denne lista er at den som klokker inn som nummer fem, sammen med gallerist-celebriteter som Eva Presenhuber og Thaddaeus Ropac, er Oslo-gallerist, tilflytta bergenser og kunsthistoriker Eivind Furnesvik, med sitt nå drøyt ti år gamle galleri Standard (Oslo), eller bare Standard slik det for enkelhets skyld blir omtalt i norsk kunstpresse.

At Oslo – og Norge – med sitt svært begrensete kunstmarked i det hele tatt skulle komme i nærheten av topp ti – for ikke å si topp hundre – i sammenhenger som dette ville for bare et tiår siden vært utenkelig. Artnets rangering er altså, sett med norske øyne, en sensasjon. Nettsida understreker at rekkefølgen ikke følger noen kvalitativ orden, så «femteplass» blir en litt upresis heder å henge på Furnesviks bryst. Men, på den andre side betyr det jo bare at han i motsatt fall like gjerne kunne vært nummer én eller to, som nummer ti.

Dagbladet Pluss – mer av virkeligheten

  • Over 250 kvalitetsartikler hver måned
  • Prisvinnende reportasjer og avsløringer
  • Premium artikler innen stoffområder som bil, båt, trening, samliv, vin og reise
  • Tilgang til hele papiravisen og Magasinet PC/Mac, mobil og nettbrett
  • Tilgang til Dagbladets avisarkiv - fra 1869 til i dag
  • *Fornyes automatisk til ordinær pris etter gratisperioden (99 kr/mnd).
  • Alle abonnement fornyes automatisk når perioden utløper, men det er ingen bindingstid.
  • Du kan si det opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.
  • Ved å abonnere på Dagbladet Pluss, godtar du våre kjøps- og bruksvilkår.

Betal trygt med Visa eller Mastercard.

Har du allerede abonnement?
Logg inn