NY STANDARD: Fra Fredrik Værslevs utstilling «Lanterne Rouge» i Standard (Oslo)s nye og romslige lokaler i Waldemar Thranes gate i 2012. Værslev er en av kunstnerne som har gjort det godt i Standards store og solide nettverk, og maleriene til årets festspillutstiller i Bergen er kjøpt av kjente samlere og museer verden over.
NY STANDARD: Fra Fredrik Værslevs utstilling «Lanterne Rouge» i Standard (Oslo)s nye og romslige lokaler i Waldemar Thranes gate i 2012. Værslev er en av kunstnerne som har gjort det godt i Standards store og solide nettverk, og maleriene til årets festspillutstiller i Bergen er kjøpt av kjente samlere og museer verden over.Vis mer

På galleriscenen her til lands er det få virkelige suksesshistorier - inntil nå

Vi gir deg de kommersielle kunstgallerienes historie i Norge.

I juli publiserte nettstedet Artnet.com en liste over de «ti mest respekterte kunsthandlerne i Europa». Kåringer som dette er naturligvis ikke oppsiktsvekkende i seg selv; kunstoffentligheten forer oss jevnlig med ulike rangeringer av hierarkiene i feltet. Det uvanlige med denne lista er at den som klokker inn som nummer fem, sammen med gallerist-celebriteter som Eva Presenhuber og Thaddaeus Ropac, er Oslo-gallerist, tilflytta bergenser og kunsthistoriker Eivind Furnesvik, med sitt nå drøyt ti år gamle galleri Standard (Oslo), eller bare Standard slik det for enkelhets skyld blir omtalt i norsk kunstpresse.

FALDBAKKEN: Matias Faldbakken har vært del av «stall Standard» siden starten, og vokst i takt med galleriets internasjonale suksess. Skulpturen «Untitled (Locker Sculpture #01)» ble vist i galleriets tidligere lokaler i Hegdehaugsveien i 2010. Vis mer

At Oslo – og Norge – med sitt svært begrensete kunstmarked i det hele tatt skulle komme i nærheten av topp ti – for ikke å si topp hundre – i sammenhenger som dette ville for bare et tiår siden vært utenkelig. Artnets rangering er altså, sett med norske øyne, en sensasjon. Nettsida understreker at rekkefølgen ikke følger noen kvalitativ orden, så «femteplass» blir en litt upresis heder å henge på Furnesviks bryst. Men, på den andre side betyr det jo bare at han i motsatt fall like gjerne kunne vært nummer én eller to, som nummer ti.

Dagbladet Pluss – de beste historiene

  • Over 250 kvalitetsartikler hver måned
  • Prisvinnende reportasjer og avsløringer
  • Premium artikler innen stoffområder som bil, båt, trening, samliv, vin og reise
  • Tilgang til hele papiravisen og Magasinet på PC/Mac, mobil og nettbrett
  • Tilgang til Dagbladets avisarkiv - fra 1869 til i dag
  • Ved å abonnere på Dagbladet Pluss, godtar du våre kjøps- og bruksvilkår.
  • Abonnementet har ingen bindingstid. Du kan si det opp når som helst.
  • Abonnementet fornyes automatisk til ordinær pris, og løper til du sier opp.
  • Ordinære priser: Uke kr 45,- Måned kr 79,- Kvartal kr 199,- År kr 729,-

Betal trygt med Visa eller Mastercard.

Har du allerede abonnement?
Logg inn