På gjengrodde stier

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Prisen for å være blant dem som får et udødelig ry er at du blir redusert til enkle historier. Vi husker aldri hele liv. Vi husker øret til van Gogh, buen som brast for Tambarskjelve, Judas’ svik. Med vår evige Hamsun-debatt risikerer Knut Hamsun til å bli redusert til en fabel om den geniale forfatter og den umulige politiker, en litteraturens Jekyll and Hyde. Det er synd, for da er det ikke lenger nazisympatisøren som står i veien for forfatterskapet. Det er debatten selv som står i veien for dikteren.

I dag er det 150 år siden Knut Pedersen, seinere Hamsun, ble født. På Hamarøy åpnes i dag et seks etasjer underlig ruvende bygning av et Hamsunsenter. Arkitekt Stephen Holl har truffet tonen: det ironisk skakke, nesten foruroligende mørke huset i det lyse landskapet. Hamsun ville nok helst hatet et slikt bygg, modernist var han bare i ord. Men det er likevel helt riktig.

I to generasjoner, eller 64 år, har nordmenn diskutert Hamsun og nazismen. Hvordan skal vi forholde oss til en stor forfatter også hyllet nazistenes invasjon av landet? Hadde Hamsun dødd, mett av litterære dager, som 80-åring i 1939, hadde han gjort alt så mye lettere. Da hadde han fortsatt vært elsket, både som forfatter og reaksjonær stabukk. Men Hamsun oppnådde ikke den tidlige døds nåde. I stedet sendte han sin nobelprismedalje til propagandaminister Goebbels og skrev i sin hyllestnekrolog til Hitler våren 1945: «en reformatorisk Skikkelse av høieste Rang». Det første røper svakt litterært skjønn, det siste et avskyelig politisk standpunkt.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer