Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

KOMMENTARER

På helsa løs

President Donald Trump tror han har stanset Obamas «sosialistiske» helsereform. I realiteten kan han ha hugget seg i foten, kastet Republikanerne ut i et blodbad og sendt USA i retning et bedre offentlig helsevesen.

USUNT: Donald Trump tror han har fått fjernet Obamacare. Det stemmer ikke. Foto: AFP PHOTO / MANDEL NGAN
USUNT: Donald Trump tror han har fått fjernet Obamacare. Det stemmer ikke. Foto: AFP PHOTO / MANDEL NGAN Vis mer
Kommentar

INTERN KOMMENTAR: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Mens andre vestlige land har offentlige finansierte helsevesen for landets innbyggere, har USA gått sin egen vei. Her råder et uoversiktlig sammensurium av gigantiske private helseforetak, forsikringsselskaper og legemiddelindustri. Blir du syk og står uten helseforsikring, kan du raskt synke rett til bunns.

Daværende president, Barack Obama, ga millioner av amerikanere rimeligere tilgang på helseforsikring gjennom helsereformen Affordable Care Act - bedre kjent som Obamacare. Men for den amerikanske høyresiden, var dette en sosialistisk tvangstrøye. Folk som takket nei til forsikring, måtte nemlig betale en bot. Folk med lavere inntekter eller alvorlige helseproblemer skulle få subsidierte forsikringer.

Siden den gang har Republikanere, hånd i hånd med mektige interesser i den private helseindustrien, gjort alt de kan for å fjerne reformen. Men selv med Donald Trump i Det hvite hus og kontroll over Kongressen, har de ikke klart det. Reformen er på ingen måte perfekt, men den har gitt flere titalls millioner amerikanere tilgang til helsetjenester. Å fjerne offentlige ordninger mange nyter godt av, er ikke populært. En fersk meningsmåling fra Gallup viser også at 56 prosent av amerikanerne mener at føderale myndigheter bør være ansvarlige for at alle amerikanere har tilgang på helsetjenester. Det er det høyeste tallet siden før Obama ble president. Bare 29 prosent ønsker å fjerne Obamacare.

- Vi har i realiteten fjernet Obamacare, sa presidenten da han feiret at Republikanerne fikk vedtatt en omfattende skattereform like før jul. Trump hevder han også har klart å lure igjennom en fjerning av Obamacare på snedig vis. Men som så mye annet presidenten sier, er det løgn. Det er dessuten en stor politisk tabbe som kan koste dyrt. I skattereformen fjernet Republikanerne regelen om at folk enten må kjøpe seg helseforsikring eller betale en bot. Antakelsen at mange unge og friske da vil droppe forsikring, og at prisene dermed vil fyke i været. Det betyr ikke at Obamacare er død. Den er alvorlig skadd, og framtida er blitt fylt med kaos og usikkerhet for mange titalls millioner mennesker.

Mange av USAs aller fattigste får allerede dekket helseforsikringen sin gjennom det behovsprøvete, offentlige Medicaid-programmet. Dette vil fortsette. Imidlertid har Trump fjernet den delen av Obamacare som hjelper grupper som ikke er dekket av Medicaid. Og det er nettopp i denne gruppa mange av presidentenes egne kjernevelgere - eldre, hvite velgere på landsbygda uten høyere utdanning - befinner seg. 80 prosent av amerikanerne som fikk seg helseforsikring gjennom Obamacare i høst, kommer fra delstater Trump vant i 2016, ifølge The Hill. For dem betyr endringene at det blir færre forsikringsselskaper å velge mellom og langt høyere kostnader.

Veien fra et tilsynelatende behagelig middelklasseliv til økonomisk ruin kan være svært kort i USA dersom sykdom rammer. Enten forstår ikke Trump dette, eller så bryr han seg ikke. Uansett er det noe grotesk over den mest selvsentrerte presidenten i manns minne. Han gir seg selv og andre rikinger tidenes julegave av skattelettelser. Samtidig kaster han andre, inkludert sine egne kjernevelgere, ut i frykt og uvisshet. Mens dollarsedlene fosser inn i pengebingen hans, må den jevne amerikaner igjen bruke tid på å bekymre seg for hva som kan skje dersom han selv eller barna blir syke.

All tilgjengelig statistikk viser at USAs helsevesen er ekstremt dyrt og ineffektivt sammenliknet med andre vestlige land. USA brukte i 2015 drøyt 9.000 dollar per person på helseutgifter. Det er tre ganger så mye som gjennomsnittet blant OECD-landene. Likevel er landet helt nede på 30. plass i gjennomsnittlig levealder på lista til Verdens helseorganisasjon. Dette er tungtveiende argumenter for en drastisk omlegging. Det siste året har Demokratene tatt flere steg mot venstre og snakker stadig høyere om hvordan de ønsker et offentlig finansiert helsevesen. Også konservative krefter begynner å se hvordan dagens helsevesen er en brems for USAs økonomi.

Samtidig har upopulære Trump med sine handlinger nå overtatt ansvaret for det som måtte gå galt i helsesystemet framover. Det kan bidra til et blodbad mange republikanere frykter i mellomvalget til høsten. Senatsvalget i Alabama i desember har allerede vist hvordan Demokratene nå kan ha mulighet til å vinne selv i de mest erkerepublikanske delstatene.

Trump og Republikanernes sabotasje av Obamacare framstår derfor mest som en form for selvskading som kan sende partiet på sotteseng. For USA kan det samtidig bli øyeblikket da landet tar steg mot en sunnere og mer moderne tid.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!