KOMMENTARER

På helsa løs

President Donald Trump tror han har stanset Obamas «sosialistiske» helsereform. I realiteten kan han ha hugget seg i foten, kastet Republikanerne ut i et blodbad og sendt USA i retning et bedre offentlig helsevesen.

USUNT: Donald Trump tror han har fått fjernet Obamacare. Det stemmer ikke. Foto: AFP PHOTO / MANDEL NGAN
USUNT: Donald Trump tror han har fått fjernet Obamacare. Det stemmer ikke. Foto: AFP PHOTO / MANDEL NGAN Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert

Mens andre vestlige land har offentlige finansierte helsevesen for landets innbyggere, har USA gått sin egen vei. Her råder et uoversiktlig sammensurium av gigantiske private helseforetak, forsikringsselskaper og legemiddelindustri. Blir du syk og står uten helseforsikring, kan du raskt synke rett til bunns.

Daværende president, Barack Obama, ga millioner av amerikanere rimeligere tilgang på helseforsikring gjennom helsereformen Affordable Care Act - bedre kjent som Obamacare. Men for den amerikanske høyresiden, var dette en sosialistisk tvangstrøye. Folk som takket nei til forsikring, måtte nemlig betale en bot. Folk med lavere inntekter eller alvorlige helseproblemer skulle få subsidierte forsikringer.

Siden den gang har Republikanere, hånd i hånd med mektige interesser i den private helseindustrien, gjort alt de kan for å fjerne reformen. Men selv med Donald Trump i Det hvite hus og kontroll over Kongressen, har de ikke klart det. Reformen er på ingen måte perfekt, men den har gitt flere titalls millioner amerikanere tilgang til helsetjenester. Å fjerne offentlige ordninger mange nyter godt av, er ikke populært. En fersk meningsmåling fra Gallup viser også at 56 prosent av amerikanerne mener at føderale myndigheter bør være ansvarlige for at alle amerikanere har tilgang på helsetjenester. Det er det høyeste tallet siden før Obama ble president. Bare 29 prosent ønsker å fjerne Obamacare.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer