På Hillarys vis

Gir et overbevisende bilde av presidentfruen og dynamikken i verdens mest omtalte ekteskap.

«Hillarys valg» er ikke den første biografien over Hillary Clinton, men den første som har blitt laget med hennes samtykke. Ikke en fullt ut autorisert biografi, men en slags uoffisiell variant, det vil si at Hillary har tillatt venner og familie å snakke med forfatteren.

Denne biografien er derfor mer nærgående enn andre. Den går tettere på presidentfruen som person, og den er balansert kritisk.

Rein strategi

Det sies å ha vært rein strategi fra Hillarys side; hun ønsket å få sin historie ut til det amerikanske folk før valgkampen til Senatet.

En slags «få-skjelettene-ut-av-skapet-før-pressen-finner-dem»-strategi. Et håp om forståelse, tilgivelse og en mindre skitten valgkamp.

At boka kom på markedet bare et par dager etter at presidentfruen offisielt sto fram som senatorkandidat, understreker dette.

Boka er god, vel å merke som journalistikk. Den er skrevet i en rasende fart, som teamarbeid, og baserer seg kraftig på tidligere utgitte biografier, uten at disse blir kreditert. Bokas autoritet flyter på Hillary Clintons og Gail Sheedys navn, i tillegg til en del navngitte informanter - ikke på referanser, litteraturlister eller kompliserte analyser. En egen amerikansk biografisjanger, som sjelden er i bruk her hjemme.

Hillary Clinton psykologiseres over en lav sko. Farens høye krav og morens underkastelse former en sterk og ambisiøs kvinne. Hun sosiologiseres, en forstadspike, fra hvit og strebete middelklasse. Konservativ i sitt innerste og med absolutte moralske standarder blir hun dratt mot sin motsetning Bill Clinton. En sjarmør fra umoralske Hot Springs med et umettelig behov for anerkjennelse - og et stort talent for å fornekte ubehageligheter.

Overbevisende

Det holder. Jeg liker psykologi, jeg liker sosiologi, og ekteparet Clinton interesserer. Når da Gail Sheedy & Co. har klart å lage en overbevisende historie, er det bare å takke og bukke.

Leseren føler raskt at hun kjenner kvinnen og ekteparet litt bedre, med sympatien i behold. Og da er vel kandidatens mål nådd?