På hjemmebane

I kveld står hun på scenen i hjembyen Kristiansand. I går kveld ladet Janne Formoe opp med å se byens stolthet Start vinne på sin hjemmebane.

KRISTIANSAND (Dagbladet): -  Det er artig med fotball nå som Start er så gode, mente Janne etter å ha sett Start knuse Aalesund 4- 1. Skuespilleren skal de neste ukene levere monologen «Neverending Story» i sin egen hjemby, men i går koblet hun av med fotball og et besøk på fiskebrygga i hjertet av Kristiansand.

Gaulet med

«Gala Barba, Gala Barba, Gala Barba!» gaulet Janne sammen med kjernesupporterne i «Tigerberget» etter siste scoring - og trodde hun hadde fått navnet på målscoreren rett i oppgjøret som endte 4- 1 til Start.

-  Jeg har det veldig moro. Men jeg er vel ikke verdens mest innbitte Start-fan, innrømmer Janne da hun får seg forklart at heltens korrekte navn er Bala Garba.

-  Men da jeg jobbet ved Trøndelag Teater for noen år siden, og Start lå langt nede, tok jeg taxi til langt uti hutaheiti og så dem spille bortekamp. I øsende regnvær, erindrer 28-åringen.

Og skuespilleren har enda en personlig Start-historie på lager:

-  Da jeg var tolv og nettopp hadde begynt i korps - jeg spilte skarptromme - skulle vi en søndag spille på stadion foran en Start-kamp. Pappa kjørte meg, jeg var seint ute, og idet jeg løp inn på indre bane, så jeg resten av korpset marsjere og spille på den andre siden. Så jeg løp over banen med skarptromma på magen, mens jeg holdt på korpshatten med handa og mitt lange, kreppede hår flagret i vinden. Jeg husker at publikum hoiet og lo, og jeg måtte bare le sjøl. For da jeg hadde nådd igjen korpset, rakk jeg å marsjere akkurat tre skritt. Da var vår tid ute, og kampen skulle begynne.

Apekatt

Klubben fra hjembyen spiller en rolle også i kveld, når Janne gjør monologen som hun i vår høstet gode kritikker for da hun framførte den på Smuget i Oslo.

-  I en av sekvensene snakker jeg om at jeg også ønsker å være maskulin og synge fotballsanger. Så jeg begynner med Start-sangen og går over til en av Vålerenga-sangene før jeg naturlig ender opp med å bli en apekatt.

I teaterkomedien, som Janne fra i kveld overfører til scenen på utestedet Havana i Kristiansand (de to første ukene er nesten utsolgt - fire ekstraforestillinger er på gang), spiller hun en kvinne med et skjevt syn på livet.

-  Du kan si at hun lever ut det bitte lille mennesket som vi alle har i oss, men som vi sjelden lar snakke ut i andres påhør, mener Janne.

Som i går kom hjem til Kristiansand for å bli en stund. Og - bare forestillingen er ferdigspilt - skal hun ha fri resten av sommeren til å være sammen med kjæresten (og Idol-dommeren) Jan Fredrik Karlsen, mamma, pappa Terje «Sabeltann» Formoe, venner og kjente.

-  Jeg har alltid jobbet med «Kaptein Sabeltann»-forestillingen hver sommer. Jeg har vært Sunniva, heksa Miriam eller dronning Sirikit hver kveld hver sommer i mange år. Så i år skal jeg gå på Quart-festivalen, drikke hvitvin, være med venner, dasse rundt, ut i båt og gjøre det alle sørlendinger gjør.

Janne Formoe flyttet til Oslo for ti år siden og tror ikke hun vil flytte tilbake til Kristiansand. Men hun håper å få sjansen til å jobbe for Agder Teater - hun skulle egentlig gjort det da hun fikk tilbud om rollen i filmen «Buddy» - , og Kristiansand er for alltid «hjem».

-  Fem gode ting ved Kristiansand?

-  Fiskebrygga, sjøen, masse turisme og liv om sommeren, gå ut på byen og treffe kjente, sjømat. Holder det? spør Janne, som er litt spent fordi mormor skal se kveldens premiere.

-  Det er en del røft språk i monologen. Men mormor er en tøff dame!

JUBEL PÅ HJEMMEBANE: Janne Formoe og «Tigerberget» jubler over Bala Garbas mål som ga Start 4- 1 mot Aalsund i går kveld. I kveld er det Jannes tur til å høste jubel på hjemmebane - med teatermonologen «Neverending Story». At hun bommet litt på navnet til målscoreren, merket verken Espen Larsson Evensen (t.v.) eller Alexander Geiro.