DEBATT

Fødselspermisjon:

På høy tid å innføre selvstendig opptjeningsrett for fedre

Dessverre er det fortsatt slik at om far skal få lønnet permisjon krever det at mor var i lønnet arbeid i svangerskapet.

NYE PERMISJONSREGLER: Fra 1. juli er det 15 ukers foredrepermisjon til både mor og far, og 16 uker de kan fordele. Denne tredelingen ønskes velkommen av Foreningen 2 Foreldre. Foto: NTB Scanpix
NYE PERMISJONSREGLER: Fra 1. juli er det 15 ukers foredrepermisjon til både mor og far, og 16 uker de kan fordele. Denne tredelingen ønskes velkommen av Foreningen 2 Foreldre. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Sist oppdatert

Den 1. juli trådte nye permisjonsregler ved fødsel i kraft. Fra nå av er det 15 ukers foreldrepermisjon til begge foreldre. Utover dette har foreldrene 16 uker til rådighet i fellesskap. Denne tredelingen av permisjonen er meget velkommen.

Foreningen 2 Foreldre (F2F) er glad for at begge foreldrene får ta del i permisjonen. Dette er et signal om at barnet har behov for omsorg fra begge sine foreldre, også i den viktige tiden etter fødselen.

F2F er usikker på hvordan de 16 ukene blir fordelt mellom foreldrene. Både mødre og fedre står i et krysspress i forventningene fra familie, venner og arbeidsgivere. Kvinner kan oppleve et press til å ta ut størstedelen av fødselspermisjonen i egenskap av at hun er mor, fedre kan oppleve et press fra arbeidsgivere om å være mest mulig til stede på jobb.

F2F håper at de 15 ukene som nå er satt av til begge foreldre vil virke normdannende og føre til at begge foreldre nå blir sett på som viktige for barnet og at samfunnet og arbeidsgivere i større utstrekning ser verdien av at begge foreldre ivaretar sitt omsorgsansvar for sine barn.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer