- På høy tid at Jansons går

NRKs kultursjef Synne Skouen mener det er på høy tid at Mariss Jansons går av som sjefdirigent for Oslo Filharmoniske Orkester. - Jansons' angst for samtida har hemmet orkesteret i årevis, mener Skouen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

- Dette er jammen på tide. Mariss Jansons er en stor kunstner og orkesterbygger, men han har aldri klart å oppfylle sine løfter om å bringe publikum nærmere vår egen samtids musikalske uttrykk.

Slik reagerer NRKs mektige kultursjef på gårsdagens bombenedslag i Kultur-Norge: Etter 20 år som kunstnerisk leder tar Mariss Jansons nå sin hatt, frakk og taktstokk og går av etter inneværende sesong.

Skandale

Begrunnelsen hans er politisk: Oslo Filharmoniske Orkester lider under akustisk uholdbare forhold i Oslo Konserthus, og den stemoderlige behandlingen av orkesteret er en kulturpolitisk skandale. Mesterdirigenten møter bred støtte og forståelse for sine krav om opprustning.

Men NRKs kultursjef ser først og fremst på Jansons' avgang som en etterlengtet mulighet for fornyelse.

En hemsko

- Jeg synes at Mariss Jansons har vært en repertoarmessig hemsko for sitt orkester. Han har vært uvillig til å sette nyere og norsk musikk på repertoaret, og han har hele tida skyldt på publikum. Da han tiltrådte hevdet han at det var nødvendig å venne publikum gradvis til samtidas uttrykk. Problemet er bare at han aldri har kommet seg fra det klassiske-romantiske fram til vår tid. Hvis vi ikke kommer dit, kommer orkesterpublikummet til å dø ut, mener Synne Skouen.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer