- På høy tid at Jansons går

NRKs kultursjef Synne Skouen mener det er på høy tid at Mariss Jansons går av som sjefdirigent for Oslo Filharmoniske Orkester. - Jansons' angst for samtida har hemmet orkesteret i årevis, mener Skouen.

- Dette er jammen på tide. Mariss Jansons er en stor kunstner og orkesterbygger, men han har aldri klart å oppfylle sine løfter om å bringe publikum nærmere vår egen samtids musikalske uttrykk.

Slik reagerer NRKs mektige kultursjef på gårsdagens bombenedslag i Kultur-Norge: Etter 20 år som kunstnerisk leder tar Mariss Jansons nå sin hatt, frakk og taktstokk og går av etter inneværende sesong.

Skandale

Begrunnelsen hans er politisk: Oslo Filharmoniske Orkester lider under akustisk uholdbare forhold i Oslo Konserthus, og den stemoderlige behandlingen av orkesteret er en kulturpolitisk skandale. Mesterdirigenten møter bred støtte og forståelse for sine krav om opprustning.

Men NRKs kultursjef ser først og fremst på Jansons' avgang som en etterlengtet mulighet for fornyelse.

En hemsko

- Jeg synes at Mariss Jansons har vært en repertoarmessig hemsko for sitt orkester. Han har vært uvillig til å sette nyere og norsk musikk på repertoaret, og han har hele tida skyldt på publikum. Da han tiltrådte hevdet han at det var nødvendig å venne publikum gradvis til samtidas uttrykk. Problemet er bare at han aldri har kommet seg fra det klassiske-romantiske fram til vår tid. Hvis vi ikke kommer dit, kommer orkesterpublikummet til å dø ut, mener Synne Skouen.

Nå håper hun at Oslo-Filharmonien skal få en modig, utradisjonelt tenkende og samtidig orientert dirigent.

Frykter Honeck

- Hvem topper din ønskeliste?

- Esa-Pekka Salonen, kanskje. Men han er vel uoppnåelig. Jeg gjetter på at de vil ønske seg Manfred Honeck (i dag 1. gjestedirigent ved Oslo-Filharmonien, red.anm.). Men jeg frykter at heller ikke Honeck vil kjenne noe ansvar for et nyere eller norsk repertoar. Han vil nok være mer opptatt av sin egen karriere og utvikling, akkurat som Jansons har vært. Jeg håper at de norske orkestrene nå vil ta ansvar for å bruke og utvikle norske dirigenter. De er vår beste garanti for at norsk musikk ivaretas, påpeker Synne Skouen.

  • Mariss Jansons har sagt fra seg stillingen som sjefdirigent med virkning fra sommeren. Han kommer likevel til å lede neste sesongs konserter med orkestret, men da med vanlig gjestestatus.

KRITISK: Olso-Filharmonien trenger en ny kunsterisk leder for å vinne et nytt publikum, mener NRKs kultursjef Synne Skouen.