Bok-kommentar

På høy tid at opptakskravene til Forfatterforeningen mykes opp

Eksklusivitetens pris.

INN I VARMEN: Nå bør Forfatterforeningen åpne dørene for serieforfatter Frid Ingulstad og andre som ennå ikke har blitt funnet verdige av Det litterære råd, mener Erle Marie Sørheim. Foto: Jørn H. Moen
INN I VARMEN: Nå bør Forfatterforeningen åpne dørene for serieforfatter Frid Ingulstad og andre som ennå ikke har blitt funnet verdige av Det litterære råd, mener Erle Marie Sørheim. Foto: Jørn H. Moen Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Har du utgitt to bøker, fått dem innkjøpt av innkjøpsordningen og begynt å fylle ut søknadspapirene til Den norske Forfatterforening? Vel, da er det bare å stålsette seg. Det er nemlig ingen selvfølge at du får bli medlem av Forfatterforeningen selv om du oppfyller de formelle kriteriene. Foreningen avviser hvert år mange fordi de mener bøkene deres ikke er gode nok.

Som ung forfatter er det et hardt slag å få i trynet. Det kan føles verre enn en slakt, for dette er en avvisning fra kolleger. Eller de man trodde var det. Noen søker aldri igjen, andre får aller nådigst innpass etter neste bok. Hvorfor utsette forfattere i støpeskjeen for en så ydmykende prosess? Tidlig i karrieren har man stort behov for å komme inn i et fellesskap hvor man kan la seg inspirere og få råd. Dette setter Forfatterforeningen ofte en stopper for.

Forrige fredag kunne Aftenposten fortelle at Helle Stensbak, Ove Ekeberg, og Eystein Hanssen har tatt initiativ til å stifte en ny forfatterforening som skal hete Norske Forfattere. Det kommer ikke som noen overraskelse, konflikten og debatten i det norske forfattermiljøet har vært lang og episk. Mange vil forenkle opptakskravene, men fortsatt er det slik at minst én av to bøker må ha «litterær verdi».

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer