<strong>DYR KUNNSKAP:</strong> Forskningsresultater publiseres i dag i tidsskrifter som ofte eies av store, internasjonale forlag som har monopol i markedet og svært dyre abonnementer.

Foto: Shutterstock / NTB Scanpix
DYR KUNNSKAP: Forskningsresultater publiseres i dag i tidsskrifter som ofte eies av store, internasjonale forlag som har monopol i markedet og svært dyre abonnementer. Foto: Shutterstock / NTB Scanpix Vis mer

DEBATT

Debatt: Forskning

På høy tid med åpen tilgang til forskning

Bare ved å slå oss sammen i internasjonale koalisjoner kan vi endre det globale markedet for forskningspublisering. Det verste alternativet er å fortsette med dagens lukkede modell. Det taper vi alle på.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Sist oppdatert

I 2017 investerte Norge 35 milliarder skattekroner i forskning. Dette er mye penger, og kunnskapen bør være tilgjengelig for alle. Likevel publiseres de fleste forskningsresultater i dag bak betalingsmurer.

Derfor har Norges forskningsråd sammen med 12 andre forskningsråd, og med støtte av EU og det europeiske forskningsrådet ERC, gått sammen om å kreve at forskningen vi finansierer må være tilgjengelig for alle – den såkalte «Plan S».

Hva er det som står på spill? Forskningsresultater publiseres i tidsskrifter som ofte eies av store, internasjonale forlag som har svært dyre abonnementer.

Forlagene har monopol i markedet, og har en enorm profitt. Ifølge The Times hadde det største forlaget, Elsevier, et overskudd på rundt 10 milliarder kroner med en profittmargin på 37 prosent i 2017. Det er vesentlig høyere profitt enn for eksempel Google. For både forskningen og samfunnet er det et problem at vi på tross av høye priser likevel ikke har åpen tilgang til denne kunnskapen, som i stor grad er finansiert av offentlige midler.

Dagbladet argumenter 8.november for at åpen tilgang er en god tanke, men at den internasjonale planen er urealistisk fordi for få land stiller seg bak.

Forskningsnasjoner som Storbritannia, Frankrike og Nederland er med. Også EUs prestisjetunge forskningsråd ERC er med på laget, i tillegg til EU-kommisjonen. Disse landene står for 15 prosent av verdens totale forskningsproduksjon. I tillegg slutter to store private forskningsfond, Wellcome Trust og The Bill and Melinda Gates Foundation, opp om Plan S. Mange sterke forskningsnasjoner, som foreløpig ikke har sluttet seg til Plan S, støtter prinsippene i planen og jobber også aktivt for å få til en overgang til åpen tilgang.

Det er bare ved å slå oss sammen i internasjonale koalisjoner at vi kan endre det globale markedet for forskningspublisering. Det verste alternativet er å fortsette med dagens lukkede modell, og til en høy pris. Det taper vi alle på.

Nå ser vi tegn på at Plan S virker. Tonen har blitt en annen fra de store forlagene. Uttalelser de har kommet med både i Europa og USA tyder på at de ser Plan S som en stor og reell trussel mot sine profittmarginer. Vi vil fortsette å presse på for å utjevne maktforholdet. Slik vil vi bidra til at det utvikles forretningsmodeller hvor private aktører på en konkurransedyktig måte kan publisere forskning åpent. I Norge og de andre landene som støtter Plan S er det nå dialog med forskningsmiljøene om hvordan vi skal sette Plan S ut i live.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer