Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

På høy tid med lavere skatter og avgifter

Regjeringens statsbudsjett vil gi mer frihet for folk flest til å bestemme over egne inntekter.

Norges mest solgte motorsykkel blir 30.000 kroner billigere med det nye statsbudsjettet. Foto : Sigurd Fandango / Dagbladet
Norges mest solgte motorsykkel blir 30.000 kroner billigere med det nye statsbudsjettet. Foto : Sigurd Fandango / Dagbladet Vis mer
Debattinnlegg

Endelig har Fremskrittspartiet kommet i regjeringen og fått gjennomslag for en rekke skatte- og avgiftslettelser til folk flest. Det er derfor trist når SVs Snorre Valen i Dagbladet 5. desember prøver å skape inntrykk av Per Sandberg og jeg er uenige i statsbudsjettets gode sosiale profil.

I skattepolitikken er det stor ideologisk forskjell mellom partiene. Mens Fremskrittspartiet vil ha skattelettelser slik at flere kan greie seg på sin egen inntekt, skjøv rødgrønn skattepolitikk folk med lav inntekt ut av arbeidslivet og over på trygd. SV viderefører den rødgrønne linjen i sitt alternative statsbudsjett for 2015, og foreslår å øke skattene med 14,8 mrd. kroner. Dette tilsvarer 3000 kroner per innbygger.

Takket være H/FrP-regjeringen øker frikortgrensen til 50.000 kroner neste år, og på toppen av dette skal 37.000 færre betale toppskatt. Skatt på alminnelig inntekt har vi allerede redusert fra 28 til 27 prosent. H/FrP-regjeringen har senket avgiftene, særlig på bil og transport. Et eksempel er at Norges mest solgte motorsykkel blir 30.000 kroner billigere, samtidig som omregistreringsavgiften for brukte biler kuttes med 35 prosent. På toppen av dette fikk vi sammen med Venstre og Kristelig Folkeparti senket engangsavgiften på ladbare hybridbiler med inntil 50.000 kroner per bil.

Det er riktig at Fremskrittspartiet også kutter formuesskatten, og at vi ønsker å avvikle den på sikt. Det er urettferdig at norskeide bedrifter må betale formuesskatt uansett hvor stort underskudd de har, samtidig som utenlandskeide bedrifter slipper. Pengene som går til formuesskatt hadde ellers blitt investert i vekst og nye arbeidsplasser i Norge.

Statsbudsjettet for 2015 vil bli husket som et år der hver enkelt familie fikk mer frihet til å bestemme over sine egne inntekter. Det er på høy tid.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media