Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

På høyde med det aller beste fra Hollywood

«Uncharted 2» er årets tøffeste action.

||| DET ER SJELDEN jeg etterlyser dødtid i et dataspill. Som regel vil jeg at det hele tiden skal skje noe, slik at handlingen ikke stopper unødvendig opp.

Et stykke uti «Uncharted 2: Among Thieves», merket jeg imidlertid behovet for en pause.

Ikke fra selve spillet, bevares - alt jeg ville var å spille videre. Ønsket var en aldri så liten stopp i de vidunderlige, velregisserte actionscenene så jeg kunne få tid til å se meg litt rundt.

DETTE SPILLET ER nemlig et av de vakreste jeg har vært borti noensinne.

Hvert eneste skjermbilde er proppfullt med så mange spennende detaljer og vakkert landskap at det nesten føles feil å haste seg gjennom det hele - selv om du befinner deg på taket av et tog i bevegelse, mens et helikopter peprer deg med kuler samtidig som en bøling fiender begynner å nærme seg faretruende.

Innimellom kan grafikken slå pusten ut av deg. Enten du befinner deg i snøstorm høyt til fjells, dypt nede i katakomber under jorda eller i en ytterst levende jungel, føler du virkelig at du er der.

MEN HELDIGVIS har «Uncharted 2» så veldig mye mer å by på enn bare god grafikk.

En så godt sammensydd spillpakke som det du får i «Uncharted 2» skal du nemlig lete lenge etter. Her har du utforsking, slåssing, skyting og gåteløsning, knyttet sammen med en over gjennomsnittet engasjerende spillhistorie.

Alle spillelementene fyller hverandre ut til en perfekt balanse, der resultatet er en actionspekket eksplosjon av opplevelser du ikke har lyst til å gå glipp av.

SOM I FØRSTESPILLET spiller du også her Nathan Drake, en eventyrer med en svakhet for sagnomsuste skatter. Denne gangen er det Marco Polos ukjente skjebne, der nøkkelordet er en enorm edelsten, som lokker.

Men som i de fleste andre liknende eventyr er du ikke alene i jakten, også en hensynsløs krigsherre henger seg på. Og det betyr trøbbel.

Underveis møter du både helt nye bekjentskaper, men også en rekke personer du lærte å sette pris på i førstespillet. Etterhvert melder spørsmålet seg om hvem du kan stole på - og hvem du ikke bør snu ryggen til?

DETTE PERSONFOKUSET i historiefortellingen er med på å gi spillet en varme og en sjel som jeg ofte savner i andre spill av denne typen.

Du får virkelig grep om figuren Nathan, og småhumrer over hans stadige ironiske kommentarer samtidig som du virkelig får vondt av ham når han har det vondt. Og det er stort sett hele tiden - de færreste spillhelter har like tøffe dager på jobben som det Nathan har i «Uncharted 2».

1

Takket være en glimrende innsats fra både manusforfattere og skuespillere dukker det knapt opp situasjoner og scener der du føler deg fremmedgjort fra historien. Her er du med hele veien, og lurer konstant på hva som skjer rundt neste sving.

DE MANGE UTFORDRINGENE du møter gjennom spillets gang er knyttet tett sammen, og figuranimasjonene sørger for sømløse overganger nesten uansett hva du prøver å gjøre.

Nærmer du deg for eksempel en liten sprekk, vil Nathan automatisk krøke seg sammen og presse seg gjennom. Det virker konstant som om at han alltid forstår hva du prøver å gjøre, uten at du noen gang føler at du mister kontrollen.

Kameraet virker ikke også bare akkurat slik du forventer hele tiden, men det benyttes også støtt og stadig som et effektivt virkemiddel.

Nærmer du deg et grandiost område, trekker det seg automatisk ut så du kan få nyte hele oversiktsbildet. Løper du fra en bil, snur kameraet seg så du ser Nathan forfra, og bilen rett bak. Og takket være en effektiv bruk av fokus både i spillet generelt - også når du sikter med våpenet - oppnås en finfin dybde i bildet.

SPILLET BLIR SJELDENT veldig vanskelig, og det er aldri uklart hvor du skal gå eller hvordan en gåte skal løses.

Du kan justere vanskelighetsgraden på hvor mye motstand fiendene skal gi deg, men samlet sett er spillmekanismene akkurat så enkle at spillet blir tilgjengelig for et bredt publikum - uten at de blir for enkle.

Nivået ligger altså omtrent der det bør ligge for et gjennomregissert popcorn-actionspill som «Uncharted 2» tross alt er, og for de som søker hardere utfordringer er det alltid mange topptrente entusiaster som venter på å knuse deg i flerspillerdelen (demoen er forøvrig ute på PSN akkurat ).

PÅ DE RUNDT 11 timene jeg brukte på å komme meg gjennom historien, har jeg fått oppleve mer enn i noe annet spill jeg har spilt på lang tid - eller i noe annen actionfilm jeg har sett, for den saks skyld.

Dette er definitivt helt på høyde med det aller beste fra Hollywood - om ikke bedre.

«Uncharted 2: Among Thieves» kommer eksklusivt til PlayStation 3 den 14. oktober.

På høyde med det aller beste fra Hollywood
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling