På høyde med Hamsun

«Kjære allverden!» skriver Erik Fosnes Hansen i sin genistreg af en roman. Det må han nok sige. «Beretninger om beskyttelse» er en maskerade af en fortælling, der søger kræfterne i naturens væsen. Er der skrevet en bedre nordisk roman siden Karen Blixen og Knut Hamsun?

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

I december 1930 skrev Knut Hamsun fra Nørholm og takkede den danske forfatter og kritiker Tom Kristensen for hans roman «Hærværk», der netop var udkommet i Danmark. «Jeg vet ikke at jeg i mit liv har været så optat av en bok - en genistrek og et kjempeverk,» skrev Hamsun, «jeg har selv skrevet bøker, det mangler ikke, men nu er jeg ydmyg, ingen bok er som deres. Motta min ærbødige hyldest.»

Hvis Karen Blixen havde levet i dag, ville hun efter al sansynlighed have fattet pennen i Danmark og skrevet et lignende brev til Norge i anledning af Erik Fosnes Hansens nye roman, der har hamsunsk, men især blixensk format. Hun ville have rost Fosnes for alle hans feudale flotheder som fortæller. Hun ville have bemærket romanens virtuose spring i tid og rum, stofmættetheden, musikaliteten i sproget, fiktionens guddommelige leg med mennesker og masker, de begavede diskussioner om kunst og videnskab, humoren, frivoliteterne, det insisterende natursyn og - ikke mindst - romanværkets fortællermæssige vitalitet og generøsitet.

Ekstraordinær

Med et dybt tilfreds suk ville Blixen måske have brugt det helt ekstraordinære ord - extravaganza . Og så ville baronessen selvfølgelig også i et flirtende, flertydigt PS have antydet, hvor hjertelig velkommen den unge, begavede nordmand altid ville være på Rungstedlund. Han kunne jo passende overnatte i «det grønne værelse» med udsigt til Øresund og Denys Finch-Hattons rejsegrammofon fra den afrikanske savanne i hjørnet...

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer