KOMMENTARER

På hver sin side av muren

Med pauker og basuner kunngjorde Donald Trump i går at han starter byggingen av muren mot Mexico. Angela Merkel er trolig minst imponert av alle.

BYGGEREN:  President Donald Trump signerer presidentorderen som skal starte byggingen av muren. (Foto: AP / NTB / Scanpix
BYGGEREN:  President Donald Trump signerer presidentorderen som skal starte byggingen av muren. (Foto: AP / NTB / Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert

Donald Trump gjør som han sier. Han sa i går at han starter byggingen av den 320 mil lange muren mot Mexico som er beregnet å koste 8 milliarder dollar. Under valgkampen begrunnet Trump sitt forslag om å bygge muren mot Mexico med følgende uttalelse om mexicanerne:

- De kommer med narkotika. De kommer med kriminalitet. De er voldtektsmenn. Og noen, vil jeg anta, er gode mennesker, sa Trump.

Karakteristikken av mexicanerne var så grov, og forslaget om å mure igjen USA var så vilt, at de fleste avskrev Trump som en mulig president der og da. Slik gikk det ikke. Men det var uttalelser - som den om mexicanerne - som fikk EUs ledende politiker Angela Merkel til å ta imot Trump på aller kaldeste måte da han ble valgt til president i november i fjor. Hun sa:

- Tyskland og Amerika er forent av felles verdier som demokrati, frihet, og ikke minst respekt for loven og hvert menneskes verdighet, uavhengig av deres opprinnelse, hudfarge, trosbekjennelse, kjønn, seksuelle orientering, eller politiske ståsted. Det er basert på disse verdier jeg vil tilby nært samarbeid, både med meg personlig, og mellom våre to lands regjeringer, sa Merkel.

IKKE IMPONERT: Angela Merkel, Tysklands forbundskansler. Foto: NurPhoto/NTB/Scanpix
IKKE IMPONERT: Angela Merkel, Tysklands forbundskansler. Foto: NurPhoto/NTB/Scanpix Vis mer

Uttalelsen var en belæring av Trump om den vestlige verdens verdigrunnlag, et verdigrunnlag som hun åpenbart mistenkte Trump for enten ikke å dele, eller forstå. Merkel var like rystet som resten av verden over USAs valg, og satte betingelser til sivilisert oppførsel for å ville samarbeide med Trump.

Det hadde sin bakgrunn. For Merkel har også sin erfaring med murer. Hun er oppvokst på den andre siden av muren. Ikke på den siden av muren som stenger mennesker ute. Men på den siden av muren som ikke slipper menneskene ut. Sju år gammel var hun med sin far til Berlin, og så at muren ble bygget. Det var denne erfaringen fra det kommunistiske DDR - fra før Berlin-murens fall i 1989 - som gjorde at Merkel heller ikke laget noen mur som stengte flyktningene ute høsten 2015.

- Europas hjerte og sjel er toleranse, sa Merkel. Det var året da nesten en million flyktninger og asylsøkere strømmet inn i Tyskland, og Merkel - som ofte har blitt beskyldt for å være veldig kalkulert - fulgte sin samvittighet, og ikke stengte grensa. For dette høstet hun kritikk, først og fremst fra folk i sitt eget kristelig-demokratiske parti, men også enda mer høyrøstet fra et ytre høyre, som vokste raskt på Merkels tro på Europas hjerte og sjel.

Merkel og Trump er på hver sin side av muren, selv om det er både kontinenter - og etter hvert ti-år - mellom murene det er snakk om. Og la oss bruke Trump som sannhetsvitne. I intervjuet med The Times i London og Bild i Berlin som ble trykket helga før Trump ble innsatt som president - det eneste substansielle intervjuet med Trump etter at han ble valgt - sier han:

- Jeg har den mening at hun gjorde en katastrofal feil, en veldig alvorlig feil, sa Trump om at Merkel ikke stengte døra for flyktninger i 2015. Men Trump er påpasselig med å legge til at han har stor respekt for Merkel, akkurat som han har for den russiske presidenten Vladimir Putin, sier han.

Men hvor dypt denne respekten egentlig sitter er et annet spørsmål. Tyske regjeringskilder klager nå over at de ikke er i stand til å få kontakt med verken Trump selv eller med Trumps team. Ifølge næringslivsavisa Handelsblatt så sier den sosialdemokratiske finansministeren og visekansleren Sigmar Gabriel at Tyskland må forberede seg på en humpete reise med Trump som president. Og Merkels rådgivere har ifølge avisa gitt opp å tro at Trump noen gang vil opptre som en statsmann. Også tysk UD er i ferd med å resignere, og slår fast at Trump og hans team ikke skjønner noe av EU, ifølge Der Spiegel.

Trump og Merkel er på hver sin side av muren i enhver forstand. Den mentale muren er trolig den høyeste av dem alle.

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer