På jakt etter den gode design

Møt Egil Haraldsen, Norges mest kjente ikke-forfatter.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet.no): For noen år siden fikk designeren Egil Haraldsen Oktoberprisen, en pris som utelukkende går til forfattere. Nå feires han med stor utstilling i Oslo (bildeserie).

Han visste ikke alltid at han skulle bli designer. Den skoleflinke gutten begynte aldri å studere, og begynte heller i industrien. Først som 31-åring begynte han med bokdesign («Så jeg har ikke vært ung og hipp og kul designer noen gang,» sa han nylig.)

Men 54 år og stilen hans er like hipp. Hvordan har det blitt sånn? Eller, spurt på en annen måte:

- Hvordan lager man et godt bokcover, Haraldsen?

- Jeg leser manus, tenker selv, hører på alle ideer og innspill fra forlag og forfatter, ignorerer alle ideer og innspill fra forlag og forfatter og lager det omslaget som ville forført meg selv til å kjøpe og lese akkurat denne boka. Nå må det tillegges at dette kun er idealmodellen for å lage et godt bokomslag. Virkeligheten er noen ganger en smule annerledes.

- Leser du alltid bøkene du designer?

- Hvis det er praktisk mulig, gjør jeg det. Om ikke annet enn for å kunne krangle med en forfatter som har en så bestemt idé at jeg strengt tatt ikke behøver å lese boka. I ærlighetens navn skal det sies at det er noen fagbøker jeg ikke har lest, men da har jeg fått synopsis og en innføring av redaktøren først. Jeg designer også innmaten på en del bøker og utfører korrektur, da får jeg lest bøkene flere ganger. For eksempel har jeg nå lest «Armand V.» av Dag Solstad sju ganger. Fire ganger i vanlig utgave og tre ganger

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer