På jakt etter dvale

Ny, underholdende Ambjørnsen-antihelt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

BOK: «Jeg var i slutten av 50-årene, ja jeg nærmet meg sterkt 60, da jeg lot meg innskrive i Berlin». Ordene tilhører den fiktive Dag Solstad, forfatterfortelleren i romanen «16.07.41». Men de er høyst relevante også for den lett fallerte forfatteren og tv-personligheten Claes Otto Gedde, hovedpersonen i Ingvar Ambjørnsens både underholdende og velskrevne nye roman, «En lang natt på jorden». Høsten før han fyller 60 reiser Gedde til Berlin på jakt etter «ensomheten, flukten, tilbaketrekningen», «for å sove, for å gå i hi…» I likhet med «16.07.41»-Solstad legger han ut på lange spaserturer i den tyske hovedstadens gater, og som Solstad er Gedde tidlig i boka på vei til den store bokmessa i Frankfurt. Som i «16.07.41» spiller drømmer og minner vesentlige roller. Som mange av Solstads karakterer, er Gedde dessuten en aldrende herre som befinner seg i en slags krise. Hjemmevant som han er i tv-studioer og storbyer over hele verden, er han imidlertid en ganske annen type antihelt enn Ambjørnsens allerede klassiske Elling-figur.

Tørst og kåt

Claes Otto Gedde, som Ambjørnsen har annonsert at vil bli hovedperson i flere tekster – både noveller og dramatikk – har en gang vært en stor mann som «holdt hoff på Kunstnernes hus og på Tostrupkjelleren», men nå omtales han oftere som han som kom i skade for å blotte seg på direktesendt fjernsyn, mannen hvis «Geddes Toscana»-bokideer stadig refuseres av store norske forlag. På godt, postmoderne medievis er han en herre som alltid har «levd i spennet mellom dødslengt og tv-bingo, krig og kaffekos». Han er meget tørst, ikke sjelden kåt og som oftest fryktelig ensom.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer