Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

Frp-landsmøte 2017

På jakt etter Frp-koden

Frp er ikke blitt et ansvarlig parti, hvis noen trodde det.

PÅ LANDSMØTE: Per Sandberg og Siv Jensen. Foto: NTB Scanpix
PÅ LANDSMØTE: Per Sandberg og Siv Jensen. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Meninger
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Fremskrittspartiet sliter på meningsmålingene. Oppslutningen ligger rundt 13 prosent, lavere enn ved forrige stortingsvalg hvor de endte på 16,3 og ikke minst før det igjen på 22,9.

Partiets landsmøte i helga ble dermed både en slags samling på topp og i bånn. Partiet har snart fullført sin første periode som regjeringsparti, men er på jakt etter ny politisk kraft for å gi prosjektet vind i seilene. Svaret kom i form av uhemmet politikk for kutt i skatter og avgifter, og mer eller mindre drakoniske forslag til innstramminger i innvandrings-, integrerings- og flyktningpolitikken. Samt noen betingede forsøk på oppgjør med samarbeidet med EU og EØS-avtalen.

Dagens Næringsliv skriver at Siv Jensen selv påstår hun ikke har regnet på de samlede skatte og avgiftskuttene partiet foreslår, men det har Finansdepartementet, som hun leder. De vil utgjøre 50 milliarder kroner i året. Til sammenlikning har de borgerlige kuttet 21 milliarder på fire år. Det rimer dessuten dårlig med utfordringene landet vårt møter om kort tid. Ifølge den ferske perspektivmeldingen fra Finansdepartementet vil handlingsrommet i offentlige budsjetter krympe vesentlig allerede om ti år: «Skal vi videreføre og bedre vår velferdsmodell med gode fellesfinansierte løsninger, må finansieringen styrkes og utgiftsveksten i ordningene dempes.» Frp er altså ikke blitt ansvarlige, hvis noen skulle tro det.

Frp’s viktigste velgersak har vært innvandringspolitikken. Her sliter de av to grunner: de har allerede strammet inn over hele linja. Det norske folk er for tida dessuten mer positive til innvandring enn før, viser tall fra Ipsos. Det kan skyldes den relativt stabile situasjonen. Antallet flyktninger til Norge er lavere på grunn av strengere regler og stengte grenser nedover i Europa.

Dermed forsøker Frp å skape nye saker. To forslag gikk gjennom denne helga: krav om offentlig granskning av moskeer og å arbeide for lovhjemmel for å forby hijab i skolen. Partiet har kanskje ikke fått med seg at en lærer med hijab nylig ble kåret til «Norges beste mattelærer».

I tillegg snekret partiet et kompromiss med utgangspunkt i et forslag fra Oslo Frp, partiets fanebærer i kampen for en strengere innvandringspolitikk. Christian Tybring-Gjedde ønsket å avslutte den livreddende kampanjen som plukker opp druknende mennesker i Middelhavet. I kompromisset framstiller partiet fortsatt Siem Pilot og resten av Frontex-prosjektet som en slags shuttle-service til Europa, men i stedet for å avslutte det vil partiet arbeide for å få med seg EU på at flyktningene skal skipes tilbake til utfartslandet, ikke Europa. Det er i alle fall ikke bestialsk. Men i dagens politiske situasjon i Europa er det like urealistisk som Siv Jensen og regjeringens forslag om å få EU med på å endre reglene for å redusere trygdeeksport.