På jakt etter hjelp

Før rapstjernen Tupac Shakur ble skutt og drept i Las Vegas i 1996, spilte han i flere filmer. En av dem er «Gridlock\'d», der han som narkoman og i samspill med Tim Roth slåss for å redde livet.

Det er en underholdende film om en alvorlig og kjent sak - problemet med å få avvenningstilbud til stoffmisbrukere. Ikke minst handler «Gridlock\'d» om vennskap. Om Tupac i det virkelige liv var sprø nok, er han i rollen som Spoon den fornuftige av to kamerater på randen av undergang på gata.

Spoon og Stretch (Roth) bestemmer seg for å komme seg ut av misbruket den dagen venninnen Cookie (Thandie Newton) setter en overdose. De legger i vei for å oppsøke velferdsstatens sosialtilbud og havner ut i en byråkratisk hengemyr av skjemaer, regler og omorganisering. Hjelpen eksisterer kort sagt mest på papiret.

Filmen er en humoristisk og treffende skildring av samfunnets utilstrekkelighet på området, dessuten en såkalt «buddykomedie» om et varmt kameratskap. Innimellom får vi noen temmelig tradisjonelle politi- og fluktscener, men det skygger ikke for den gode tonen mellom Shakur og Roth. Ikke første gang sistnevnte agerer uforutsigbar villstyring, en rolle Roth kan ut og inn.

Regissøren har vi sett i Baz Luhrmanns «Romeo og Julie,» men Vondie Curtis Hall vil være like kjent for nordmenn som lege i TV-serien «Chicago Hope». «Gridlock\'d» er hans regidebut, og han viser oss tydelig et miljø han kjenner. Realisme, innsikt og hygge - ingen dårlig kombinasjon i en film om et altfor aktuelt tema.