Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

På jakt etter seg selv i Paris' mørke gater

En fascinerende bok, som trygt anbefales.

I STOCKHOLM: Den franske forfatteren Patrick Modiano med Nobelprisen etter utdelingen i høst. Foto: REUTERS/Henrik Montgomery/TT/Dagbladet
I STOCKHOLM: Den franske forfatteren Patrick Modiano med Nobelprisen etter utdelingen i høst. Foto: REUTERS/Henrik Montgomery/TT/Dagbladet Vis mer
Meninger

Ingenting tyder på at det norske forlaget til Patrick Modiano, Cappelen Damm, var forberedt på at franskmannen skulle bli tildelt årets Nobelpris i litteratur. Tre bøker av Modiano ble utgitt i perioden 1979-1988, deretter slapp forlaget taket i ham.

Det samme var tilfelle for seks år siden, da en annen franskmann, J.M.G. Le Clezio fikk prisen. Tre romaner kom fra 1964 til 1968. Men så var det over. Cappelen Damm lot Le Clezio fare.

Forlaget var raske til å utgi Le Clezios gamle bøker i pocket etter at Svenska Akademin hadde sagt sitt. Nå kommer Patrick Modianos «Gater i mørke», «Ungdomstid» og «Søndager i august» i rykende ferske pocketutgaver. På nyåret kommer en ny bok med arbeidstittelen «Så du ikke går deg vill».

Ingen skal kritisere Cappelen Damm for at de ikke har fulgt opp disse forfatterne. Mange gode diktere kommer i bakleksa, bare de færreste blir fulgt tett fra bok til bok. Både Le Clezio og Modiano har et trettitall bøker bak seg, så her er det mye å velge i.

Vi vil helst tro at Svenska Akademin har en edlere hensikt med å gi to jevngamle franske forfattere Nobelprisen med seks års mellomrom enn å skaffe oversetterarbeid til Tom Lotherington. Han tar seg av begge to i Norge.

Det er en kjent sak at en av de mest innflytelsesrike blant De Aderton, Horace Engdahl, er relativt frankofil og tilsvarende overflatisk når det gjelder for eksempel amerikansk litteratur. Han har nok talt varmt for disse kandidatene.

Forleden viste svensk TV et portrettprogram med Modiano. En høyreist mann som blir 70 neste år, intervjuet i Trouville ved kysten av Normandie.

Bøker er hans besettelse. Som ung hadde han en egen rute gjennom Paris der han gikk fra antikvariat til antikvariat. Han er dypt opptatt av livet under okkupasjonen. Han snakker mye om fremmedheten og den flytende identiteten som rammer menneskene under slike omstendigheter.

Tankegangen kan minne om den man møter i George Simenons mesterverk «Snøen var skitten». Modiano skriver for å skape balanse i et liv preget av tapsfølelse, særlig etter brorens død som tiåring og et dramatisk brudd med faren da han var tjue.

Faren ville at han skulle søke seg til fremmedlegionen, en fjern tanke for Modiano. Han sier det er forfatterens oppgave å finne tilværelsens hemmeligheter og gjøre dem gjennomlyste. Foruten romaner har han skrevet et filmmanus for Louis Malle og sangtekster til Francoise Hardy, franskmennenes vakre visesangerinne på 1960-tallet.

Faren var jødisk, men fornektet sitt opphav. Under krigen levde han under falsk identitet og drev med svartebørs. Både han og mora, som var cabaretsangerinne i de lurvete strøkene rundt Pigalle, overlot Modiano og den yngre broren til «barnevakter» i mystiske hus, der merkelige mennesker kom og gikk. Det gåtefulle i tilværelsen, og inne i menneskene, opptar Modiano i verk etter verk.

Det er ingen tilfeldighet at hovedpersonen i Goncourt-prisvinneren «Gater i mørke» (1978) er en privatdetektiv - på sporet av seg selv. En fascinerende bok, som trygt anbefales.

Dagbladets boksider takker med dette for det gamle og ønsker sine lesere et riktig godt nytt år.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media