Oslo  20180130.
Kadafi Zaman journalist i TV2

Foto: Ole Berg-Rusten / NTB Scanpix
Oslo 20180130. Kadafi Zaman journalist i TV2 Foto: Ole Berg-Rusten / NTB ScanpixVis mer

Pakistan

På jobb for demokratiet

Dagbladet mener: Den brutale arrestasjonen av TV2-journalist Kadafi Zaman minner oss på at vi ikke kan ta presse- og ytringsfriheten for gitt.

Meninger

SISTE: Mandag formiddag ble det klart at Kadafi Zaman løslates mot kausjon.

Lørdag kom nyheten om at TV2-journalist Kadafi Zaman er arrestert av pakistansk politi i forbindelse med nyhetsdekningen av en politisk demonstrasjon i landet. Sammen med en rekke demonstranter skal Zaman ha blitt brutalt pågrepet, slått og angrepet av flere politifolk.

Forsøket på å forklare politiet at han er norsk journalist på jobb, var nytteløst. Politiet arresterte ham for å være en del av demonstrantene. I forbindelse med det kommende valget i landet, er demonstrasjoner forbudt.

Aftenposten, som har besøk han på cellen, beskriver blåmerker og hevelser på armer og hender, samt slagmerker på ryggen. Zaman er, sammen med de andre, på papiret anklaget for drapsforsøk og for å ha stjålet fire mobiltelefoner fra politiet. I realiteten holdes han sperret inne for å ha forsøkt å benytte pressefriheten til å rapportere om myndighetenes angrep på ytringsfriheten og frie valg.

Zaman holdes fanget for å ha vært på jobb for demokratiet. Det er fullstendig uakseptabelt, og bør møtes med fordømmelse av norske myndigheter. Denne avisa forventer at det fra regjeringshold tas kraftig avstand fra pakistanske myndigheters framferd overfor journalister i landet generelt, og arrestasjonen av Zaman spesielt. Utenriksdepartementet opplyser at de arbeider for fullt med å få ham løslatt. Det håper vi de så raskt som mulig får til.

Dessverre er det potensielt livsfarlig å arbeide som journalist i Pakistan. Reportere uten grenser (RSF) har satt landet på 139. plass på World Press Index, rangeringen over pressefrihet i verden. I år er én journalist drept på jobb i Pakistan. To er fengslet. Trusler, fysiske angrep og forfølgelse fra både ekstremister og myndigheter er vanlig.

Kontrasten til Norge, som ligger på første plass på indeksen, er dermed stor. Men verken her eller i andre demokratiske land skal vi ta pressefriheten for gitt. USA, landet som i hundre år har smykket seg med å være et internasjonalt fyrtårn for frihet, ligger på 45. plass. I følge RSF er seks journalister drept på jobb i landet i 2018. President Donald Trump kaller den frie pressen en folkefiende. Den hyppige undergravingen av pressen som en viktig institusjon i demokratiet, er urovekkende.

Norske myndigheter må gjøre alt for å få Zaman fri. Men arrestasjonen og engasjementet den har skapt bør også være en vekker for Erna Solberg, Ine Marie Søreide, Siv Jensen og Trine Skei Grande. Mistenkeliggjøring og undergraving av pressen har lenge vært en sentral øvelse for flere medlemmer av regjeringen. Et velfungerende demokrati fordrer at pressen er fri og i stand til å kikke makta i kortene.