Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

Debatt: Grønt skifte

På jobb for en grønn framtid

For NHO er essensen i det grønne skiftet å få til økt verdiskaping med mindre samlet miljøpåvirkning og utslipp.

NHO’S ÅRSKONFERANSE: Administrerende direktør i NHO, Kristin Skogen Lund, på NHO årskonferanse i Oslo Spektrum tidlig denne måneden. Overskriften var «Made in Norway – på jobb for en grønn fremtid». Foto: Heiko Junge / NTB Scanpix
NHO’S ÅRSKONFERANSE: Administrerende direktør i NHO, Kristin Skogen Lund, på NHO årskonferanse i Oslo Spektrum tidlig denne måneden. Overskriften var «Made in Norway – på jobb for en grønn fremtid». Foto: Heiko Junge / NTB Scanpix Vis mer
Meninger

Vi er inne i et stortingsvalgår, der valgkampen allerede er godt i gang. Med høstens budsjettkrangel om grønne avgifter i friskt minne, er mitt valgønske for 2017 en politikk som kan bidra til at bedriftene kan bevare og skape grønne jobber.

Næringslivet er løsningen for å oppnå lavutslippssamfunnet, men forståelsen av hva det vil kreve av innsats, kompetanse, investeringer og lederskap er mangelfull. Til dette trengs at man forsøker å ta perspektivet til dem som faktisk skal gjøre jobben. Det er primært bedriftene.

Nå i januar hadde NHOs årskonferanse overskriften «Made in Norway – på jobb for en grønn fremtid». Her adresserte vi Norges rolle, og næringslivets muligheter i den omstillingen verden skal gjennom i møte med klimautfordringen. På scenen hadde vi internasjonale eksperter som dro opp det store bakteppet, og en rad av norske bedrifter som viste hvordan de konkret jobber for en grønn framtid.

For NHO er essensen i det grønne skiftet å få til økt verdiskaping med mindre samlet miljøpåvirkning og utslipp. Befolkningsvekst og velstandsutvikling gjør at verden vil etterspørre mye mer mat, energi og mineraler i årene framover. Samtidig skal vi kraftig redusere utslippene av klimagasser, og bevege oss mot et lavutslippssamfunn i 2050. For å lykkes må vi erkjenne næringslivets nøkkelrolle.

Norge er et lite land i verden. Vi kan selvfølgelig ikke løse alle verdens problemer alene. Klimautfordringen er global – og kan bare løses i et internasjonalt samarbeid med felles mål og forpliktelser. Om Norge kuttet alle nasjonale klimagassutslipp i morgen, hadde effekten vært tilnærmet null for det globale klimaet. Derfor er samarbeidet med EU om felles gjennomføring av klimamål for 2030 så viktig.

Vi skal selvsagt kutte nasjonale utslipp, men vår klimasatsing må innrettes slik at den skaper verdier nasjonalt og betyr noe globalt.

Ett eksempel kan være maritim næring. Til nå har oppmerksomheten vært rettet mot hvem som bygde den første el-fergen og hvem som skal bygge den første hydrogen-fergen. Framover må vi se på hvem som skal bygge el-ferge eller hydrogen-ferge nummer tusen. Vi må skalere opp, ikke bare lage pilotprodukter. Da kan vi gi løsningene en global betydning som har klimaeffekt – samtidig som vi skaper arbeidsplasser her hjemme.

Norsk økonomi er i endring. Mye tyder på at olje og gass ikke vil spille en like dominerende rolle framover som vi er blitt vant til. Men ensidig nedstenging av norsk sokkel bringer ikke verden nærmere lavutslippssamfunnet. Oljen og gassen ville raskt bli produsert et annet sted, gjerne med høyere utslipp. En nedstenging er heller ikke økonomisk bærekraftig for Norge. Det vil snarere redusere vår mulighet til å lykkes i omstillingen, nettopp fordi viktig kompetanse befinner seg i denne næringen.

Alle verdikjeder må forholde seg til lavutslippssamfunnet. De bedriftene som skal være i business fra 2050 og framover må bestå bærekrafttesten. Utslippsfri energi er ikke nødvendigvis fornybar. Karbonfangst og -lagring blir en viktig del av klimaløsningen.

I framtida er det mulig å se for seg utslippsfri energi i form av hydrogen eller strøm fra norsk sokkel, mens CO₂ fanges og lagres under havbunnen. Det er stor usikkerhet her, men vi kan ikke la være å forsøke.

Dette er potensielt Norges viktigste bidrag.

Jeg har sagt det før, og jeg sier det igjen: Det blir ikke noe grønt skifte med røde bunnlinjer. Omstillingen må styrke det private eierskapet, og basisen må være lønnsomme bedrifter og arbeidsplasser. Det er fullt mulig å kutte utslipp gjennom knallharde nasjonale reguleringer som skyver industri og arbeidsplasser ut av landet, men det redder verken klimaet eller sikrer bærekraftig vekst og utvikling i det norske velferdssamfunnet. NHO mener klimapolitikken, næringspolitikken og energipolitikken er tre sider av samme sak. Det er resultatet i verdiskaping og nye lønnsomme arbeidsplasser som må avgjøre hvilke virkemidler som tas i bruk.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling