På kant med Amerika

NEW YORK (Dagbladet.no): Siri Hustvedt opplevde terrorangrepet på nært hold. Men hun ser verden annerledes enn de fleste amerikanere.

Hustvedt er riktignok norsk-amerikaner fra Minnesota. Men den etterhvert anerkjente forfatteren, gift med enda mer etablerte Paul Auster, er først og fremst amerikansk radikaler.

- Jeg har i bunn og grunn ikke endret noen av mine holdninger etter ugjerningen, sier hun.

Dagbladet.no treffer Hustved hun, Auster og datteren på 15 deler i Brooklyn. Huset på fire etasjer er nydelig og ligger i et strøk der øvre middelklasse flyttet inn i 1890-årene. - Banksjefer, forklarer hun. - Ikke bankeiere.

Niesen Julia gikk på skole rett rundt hjørnet for World Trade Center da boeingene braste inn i tvillingtårnene. Hustvedt søster var alt kommet for å berge datteren unna da fly nummer to traff.

Mange elever så folk kaste seg ut fra skyskraperne. Skolen var stengt til januar.

- Da vi besøkte stedet to uker senere, brant det fortsatt i en diger haug utenfor skolen.

To reaksjoner

Hvordan har terrorangrepet påvirket amerikanerne?

- Det kommer an på hvor nær de var og hvordan det rammet dem. Moren min i Minnesota forteller at etter noen måneder ville ikke vennene hennes lenger snakke om det. Men hun har tre barn i New York, så det slipper ikke taket.

Hustved mener folk i andre deler av landet har flyttet oppmerksomheten til mer abstrakte spørsmål som terrorkrig og patriotisme. Newyorkerne er først og fremst opptatt av ofrene, gjenreising og minnesmerket som må komme på Ground Zero.

Selv ønsker hun at området skal preges av kulturelle virksomheter. Eks-borgermester Rudy Giulliani, den omstridte republikaneren som i løpet av et døgn ble hele millionbyens talsmann og fortsatt er det, vil helst at alle de 60 målene ruintomt skal bli et minnesmerke over ofre og helter. Kommersielle interesser insisterer på at den enorme kontorarealene gjenoppstår. De etterlatte, mange av dem har ikke fått en skjelettbit å begrave, understreker at katastrofetomta også er en kirkegård.

- Det blir nok et kompromiss, mener Hustvedt. - Etter en ganske demokratisk prosess.

- Bløthodet

Ekteparet tilhører venstresida som foraktet borgermesteren helt til 11. september. Austers to eneste politiske taler var rettet mot Rudy, som ifølge Hustvedt ville sensurere kontroversiell kunst og behandlet hjemløse brutalt.

- Vi måtte raskt innse at han oppførte seg bra og var ærlig.

Begge har bidratt til antologien '110 stories', der forfattere bidrar med sine inntrykk etter den vanskelige dagen. Hustvedt understreker at hun skiller lag med venstreradikalerne.

- Det finnes dem som antydet at USA fortjente dette. Etter min mening fullstendig bløthodet tenkning. Du kan kritisere amerikansk imperialisme, men verken gi den skylda for alt eller mene at den gir terroristene en slags legitimitet for drapene på 3000 mennesker.

Hun gnistrer til: - Hvor mange av disse folkene ønsker seg egentlig en islamsk stat i vesten? Vi vet hvordan de behandler folk. En avskyelig tanke.

- Arrogant

Likevel følger hun ikke president George W. Bush særlig langt på vei. Aksjonen i Afghanistan har en slags berettigelse. Al-Qaidas bånd til Taliban viste seg enda tettere enn vi trodde.

- Men Irak er noe helt annet. Landet har ingen forbindelse til 11. september. Det er vanskelig å tenke seg noe mer arrogant enn å ville endre regimet der. Dessuten er det flere andre som har masseødeleggelsesvåpen.

- Saddam er et monster og verden ville antakelig tjene på at han ble borte. Men Bush skulle stilt seg i spissen for en koalisjon som forsvarte menneskelig verdighet. Nå gjør han det motsatte.

Friheter

Skepsisen til administrasjonens krigsvilje er stor på USAs venstrefløy. Men det er frykten for innskrenkninger i borgerrettighetene som engasjerer aller mest.

Hustvedt mener amerikanere flest gir blaffen i friheten så lenge det er andre som mister den. - De bryr seg først når det rammer dem selv og de ikke kan ringe til en advokat.

Hun innser at det finnes konflikter mellom demokrati og sikkerhet.

- Da velger jeg mer frihet og større fare. Livet selv er jo ikke trygt.

KRITISK TIL BUSH: - Jeg har i bunn og grunn ikke endret noen av mine holdninger etter ugjerningen, sier Siri Hustvedt.