På kanten av stupet

Ingress

Meninger

Demokratiet i Amerika, som Alexis de Tocqueville skildret beundrende, er et stadig dårligere forbilde i sin arbeidsform. Regimet tåler ikke sterk ideologisk polarisering fordi det da ligger åpent for lammende strid mellom de politiske institusjonene, særlig mellom presidenten med utøvende makt og Kongressen med lovgivende og bevilgende makt, men også mellom de to kamrene i Kongressen.

Nå har president Barack Obama sett seg nødt til å delvis slokke lysene i den føderale staten i mangel av et vedtak om statsbudsjettet i Kongressen. Budsjettåret 2014 begynte 1. oktober, og uten et statsbudsjett har ikke staten lenger penger til å lønne sine ansatte. Årsaken er både politisk og latterlig. Republikanerne i Representanthuset, hvor de har flertall, ledet an av ytre høyre i det såkalte Teselskapet, vil ikke vedta statsbudsjettet uten et tillegg som river ned helsereformen fra Obama. Det er omkamp i en strid de har tapt og det er hevn over en president de intenst misliker. Senatet, hvor demokratene har flertall, og Obama, avviser ytre høyres utpressing. Og budsjettet har gått som pingpong mellom de to kamrene. Dette gjør allerede økonomisk skade i USA, hvor økonomien opplever et forsiktig oppsving. Men det blir enda verre om Republikanerne fortsetter på samme vis når landet 17. oktober må heve gjeldstaket for å oppta ny gjeld for å betale gammel. Dersom landet misligholder sine lån, kan det få store økonomiske ringvirkninger verden rundt.

Det ligger ingen politisk fornuft til grunn for Republikanernes handlinger. Dette er et ideologisk korstog mot en reform og en president de hater, og, med et syn på politikk som evig borgerkrig, tar de hele folket som gisler. Det er et høyt spill. Men denne gjengen trives best ytterst på kanten av stupet. Republikanernes høyrefløy forsøkte noe liknende med president Bill Clinton. Han måtte delvis slokke de føderale tjenestene to ganger ved årsskiftet 1995- 1996. Da vendte velgerne seg mot republikanerne, og noen måneder seinere gjenvalgte de Clinton.

I 2014 er det mellomvalg, og moderate republikanere frykter å miste flertallet i Representantenes hus. Da må de ta et oppgjør med ytterfløyen. Alle de store reformene i USAs historie er vedtatt ved samarbeid i midten mellom de to partiene. Det er dette regimet er skapt for.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.