DEBATT

På kollisjonskurs med Stortinget?

Kunne Oljefondet vært ledet av en som hadde slått seg opp på barnearbeid? Hva med en «tobakks-konge», eller en internasjonalt profilert «klima-versting»?

SENTRALBANKSJEFEN: Signaleffekten ved ansettelsen av Nicolai Tangen som sjef for Oljefondet er problematisk, mener innleggsforfatteren. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
SENTRALBANKSJEFEN: Signaleffekten ved ansettelsen av Nicolai Tangen som sjef for Oljefondet er problematisk, mener innleggsforfatteren. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert

Nå avventer vi representantskapet uttalelse om ansettelsen av Nicolai Tangen. Tangen har gitt offentligheten innsikt i en nettverksstruktur ved bruk av tradisjonelle skatteparadiser.

Strukturen kan ses som et eksempel på det OECD og EU kaller «aggressiv skatteplanlegging». Stortinget har pålagt banken å innlemme aggressiv skatteplanlegging i Oljefondets etikkområde sammen med andre temaer som barnearbeid, tobakk, og klima.

Det reiser prinsipielle spørsmål. Satt på spissen - kunne Oljefondet vært ledet av en som hadde slått seg opp på barnearbeid? Hva med en «tobakks-konge», eller en internasjonalt profilert «klima-versting»?

Tangen er ikke i seg selv et problem. Det er systemet han representerer, og signaleffekten ved ansettelsen som er problematisk. Strukturen han har bygget sitt virke og formue på inkluderer bruk av trust på Jersey, fond på Caymanøyene, selskap på de Britiske Jomfruøyer, eierskap av båt fra Isle of Man, og non-dom status i London (et britisk skattefritak for velstående utlendinger).

At denne måten å organisere seg på er «helt vanlig» er ikke et kvalitetsstempel. Tvert imot. Det er nettopp selve problemet.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer