Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

DEBATT

Kjønnsbekreftende behandling:

På korstog for nasjonens døtre

Nasjonal behandlingstjeneste for transseksualisme må rydde opp i eget rot, ikke gå etter dem som tilbyr et nødvendig og livsviktig alternativ.

ENESTE OFFENTLIGE: Nasjonal behandlingstjeneste for transseksualisme ved Rikshospitalet en det eneste offentlige behandlingsstedet for kjønnsbekreftende behandling i Norge. <cutline_name>Foto: Mariam Butt / NTB scanpix </cutline_name>
ENESTE OFFENTLIGE: Nasjonal behandlingstjeneste for transseksualisme ved Rikshospitalet en det eneste offentlige behandlingsstedet for kjønnsbekreftende behandling i Norge. Foto: Mariam Butt / NTB scanpix Vis mer
Meninger

EKSTERNT BIDRAG: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I en kronikk i Aftenposten kan man lese at Anne Wæhre og Kim Alexander Tønseth er på et korstog for å bevare fruktbarheten til nasjonens døtre.

Dette illustrerer en spennende ny retning for Nasjonal behandlingstjeneste for transseksualisme (NBTS), som frem til 2016 kjempet aktivt for å beholde tvungen kastrering av transpersoner, en praksis som var så brutal at FN inkluderte den i sin rapport om «tortur og inhuman, grusom eller nedverdigende behandling».

Når transmenn selv sto på barrikadene og kjempet for retten til å få egne barn glimret både Wæhre og Tønseth med sitt fravær.

En annen spennende påstand som fremkommer i kronikken er at NBTS er opptatt av «god pleie til transpersoner etter internasjonale retningslinjer». Her er det ikke godt å vite om Wæhre og Tønseth rett og slett ikke er kjent med retningslinjene eller om de med vilje velger å la være å følge dem når de referer til transgutter som «nasjonens døtre» og «tenåringsjenter».

World Professional Association for Transgender Health (WPATH) skriver nemlig i sine retningslinjer at det å «bekrefte pasientens kjønnsidentitet og minske kjønnsdysfori» er et grunnprinsipp for god pleie. Det er vanskelig å tro at Tønseth og Wæhre virkelig mener at ungdommer som anser seg selv som gutter opplever denne typen feilkjønning som respektfull og kjønnsbekreftende.

Dessverre er denne typen oppførsel fra ansatte på NBTS verken overraskende eller ny. Dette er en avdeling som har fått gjennomgående kritikk for sin krenkende behandling av transpersoner og medisinske uforsvarlighet ovenfor sine pasienter.

Mye av kritikken har kommet fra transpersoner, men også fra helsepersonell ved Rikshospitalet, som flere ganger har varslet både ledelsen ved sykehuset, arbeidstilsynet og fylkesmannen om det de anser som «en fare for pasientsikkerheten».

At pasienter velger å gå privat i møte med et slikt kaos burde ikke forundre noen. Jeg håper og tror at vår helseminister Bent Høie også forstår hvor uansvarlig det hadde vært å tillate en avdeling med så store problemer å ha behandlingsmonopol på unge transpersoner.

Nå er det på tide at Tønseth og Wæhre rydder opp i eget rot, heller enn å gå etter private behandlere som tilbyr et nødvendig og livsviktig alternativ til deres egen avdelings inkompetanse.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!