DEBATT

Kjønnsbekreftende behandling:

På korstog for nasjonens døtre

Nasjonal behandlingstjeneste for transseksualisme må rydde opp i eget rot, ikke gå etter dem som tilbyr et nødvendig og livsviktig alternativ.

ENESTE OFFENTLIGE: Nasjonal behandlingstjeneste for transseksualisme ved Rikshospitalet en det eneste offentlige behandlingsstedet for kjønnsbekreftende behandling i Norge. Foto: Mariam Butt / NTB scanpix
ENESTE OFFENTLIGE: Nasjonal behandlingstjeneste for transseksualisme ved Rikshospitalet en det eneste offentlige behandlingsstedet for kjønnsbekreftende behandling i Norge. Foto: Mariam Butt / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert

I en kronikk i Aftenposten kan man lese at Anne Wæhre og Kim Alexander Tønseth er på et korstog for å bevare fruktbarheten til nasjonens døtre.

Dette illustrerer en spennende ny retning for Nasjonal behandlingstjeneste for transseksualisme (NBTS), som frem til 2016 kjempet aktivt for å beholde tvungen kastrering av transpersoner, en praksis som var så brutal at FN inkluderte den i sin rapport om «tortur og inhuman, grusom eller nedverdigende behandling».

Når transmenn selv sto på barrikadene og kjempet for retten til å få egne barn glimret både Wæhre og Tønseth med sitt fravær.

En annen spennende påstand som fremkommer i kronikken er at NBTS er opptatt av «god pleie til transpersoner etter internasjonale retningslinjer». Her er det ikke godt å vite om Wæhre og Tønseth rett og slett ikke er kjent med retningslinjene eller om de med vilje velger å la være å følge dem når de referer til transgutter som «nasjonens døtre» og «tenåringsjenter».

World Professional Association for Transgender Health (WPATH) skriver nemlig i sine retningslinjer at det å «bekrefte pasientens kjønnsidentitet og minske kjønnsdysfori» er et grunnprinsipp for god pleie. Det er vanskelig å tro at Tønseth og Wæhre virkelig mener at ungdommer som anser seg selv som gutter opplever denne typen feilkjønning som respektfull og kjønnsbekreftende.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer