OPPGITT: Ja, vi kan med sikkerhet si at vi ikke ser en eneste luksusfarkost til over 1,6 milliarder euro. Er det noe rart i at De Rikes Forbund er oppgitt? skriver Tom Stalsberg. FOTO: Andy Waugh/Rex Shutterstock. 
OPPGITT: Ja, vi kan med sikkerhet si at vi ikke ser en eneste luksusfarkost til over 1,6 milliarder euro. Er det noe rart i at De Rikes Forbund er oppgitt? skriver Tom Stalsberg. FOTO: Andy Waugh/Rex Shutterstock. Vis mer

På kort sikt er skattelette, billigere arbeidskraft og mindre solidaritet en sober løsning

Tenner lys for de styrtrike #.

Meninger

Cannes (Dagbladet):

Noen må også tale de styrtrikes sak, det kan ikke bli slik at kommunista og muslima skal bestemme alt her i verden. Hadde det ikke vært for de med midler ville vi alle sammen stått med badehetten i hånden og sett at seler, buktalere, pingviner og haier hadde bestemt over oss.

Vi er derfor i byen som duver ved Middelhavets silkemyke svømmeføtter. Spaserer som en falmet og oppblåst filmstjerne bortover den nydelige Croisette, hilser på Fru Gucci, nikker tøft til enkefru Prada og slår av en kjapp prat om ingenting annet enn manikyr med herr Armani. Tid for lunsj på Plage 45.

Det er da vi ser det, der ute ligger båtene på rekke og rad, yachtene. Og, det er faktisk et ganske deprimerende syn at tettheten ikke er som i glansdagene, det er færre av våre venner med pari kurs til neste kasino og båtene deres er kapitalt mindre. Ja, vi kan med sikkerhet si at vi ikke ser en eneste luksusfarkost til over 1,6 milliarder euro. Er det noe rart i at De Rikes Forbund er oppgitt? Nei, vet De hva, det er fælt at mennesker ikke har det bra andre steder i denne regionen, men skal samfunnet og børsene fortsette å utvikle seg må noen ta affære, og det fort.

Og, seilbåtene da, det er en tristesse å bivåne. Ettersom vi er i besittelse av et særs godt øyesyn kan vi slå fast at de minst seilbåtene denne sesongen i snitt ligger på 145 fot. I fjor ved disse tider var snittet 155. I og for seg ikke alarmerende ettersom mange som før var vanlig rike nå forsøker å snobbe oppover. Verre er det i klassen for store havseilere, her har snittet ha gått ned minst 45 fot. Samtidig ser vi også at mannskapet går kledd i de samme uniformene de hadde sesongen 2014.

Hva kan verdenssamfunnet gjøre? Her finnes det ingen enkle svar på lang sikt, men på kort sikt er skattelette, billigere arbeidskraft og mindre solidaritet en sober løsning. Dette vil gå utover de som sliter, men som Høyre-folk sier i de lukkede rom: De som sliter merker ikke om de sliter litt til. #Ikke vanskelig å stille seg bak denne tesen.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.